Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Snowzilla” gav rekordsnö

Snöovädret ”Jonas” blev ett av de värsta i nordöstra USA sedan 1800-talet. Uppemot 20 människor har fått sätta livet till. Väster om huvudstaden kom en meter snö, och flera platser slog sina snörekord. Centrala New York tangerade sitt.

Ovädret, som av pressen döpts till ”Snowzilla”, har burit med sig enorma mängder snö och även innehållit byvindar med orkanstyrka. Mest snö kom i trakterna av huvudstaden Washington, men New York drabbades värre än vad som ursprungligen spåtts.

Ett tag under lördagskvällen vräkte det ner uppemot en decimeter snö i timmen. På söndagsförmiddagen svensk tid konstaterades att Central Park fått 68 centimeter snö, och det är i nivå med det gällande rekordet från 2006 (då kom ett par millimeter mer). Mätningar finns sedan 1869. Flygplatsen JFK hade då fått 77 centimeter.

Baltimore slog nytt snörekord med 74 centimeter. Allra mest noterades på en plats i West Virginia tio mil nordväst om Washington DC, Glengary, där hela 1,02 meter hade rasat ner under 36 timmar.

Foto: Yana Paskova/AFPEn kvinna gör en snögubbe på Times Square i New York. Foto: Yana Paskova/AFP

Längs New Jerseys kust orsakade de kraftiga vindarna även översvämningar. Flera stadsgator låg under vatten samtidigt som snön lade sig djup omkring.

Jason Pellegrini i Sea Isle City berättar för CNN att vattnet rusade in på några minuter:

– Det var överväldigande. Jag sprang ut för att flytta min bil till en högre plats, och när jag kom tillbaka befann jag mig i midjedjupt vatten.

 

 

”Jonas” hade bäddat in Washington, Philadelphia och Baltimore när ovädret under lördagskvällen svensk tid drabbade New York med full styrka: kraftiga snöfall, iskalla vindar och risk för översvämningar.

Makthavarna i staden beslutade att stänga alla vägar, broar och tunnlar för vanlig trafik. Trafikstoppet väntades hävas söndag morgon lokal tid (lunchtid på söndagen svensk tid), när snöovädret har bedarrat.

Elva delstater utlyste katastroftillstånd. Siffrorna gick något isär, men mellan 15 och 20 personer omkom i väderrelaterade händelser, huvudsakligen trafikolyckor, skriver bland andra CBS News.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio bekräftade att tre personer dött medan de skottat snö, och enligt myndigheterna i North Carolina har minst sex människor avlidit i trafikolyckor som kan kopplas till ovädret. Dödsfall har också rapporterats från Virginia, Kentucky och Maryland.

Så många som 85 miljoner amerikaner har berörts av ovädret och de flesta har hörsammat myndigheternas vädjan om att stanna hemma. Vägarna har till stora delar varit övergivna.

I Kentucky satt bilister fast i en nära sex mil lång kö i uppemot 19 timmar mellan fredagen och lördagen.

Som mest var en kvarts miljon abonnenter utan ström, och över 9.000 flygavgångar har ställts in. En rad städer vid sidan av New York har tagit det ovanliga beslutet att stänga ner buss- och tunnelbanetrafik.

– Om du är ute på gatan, gå in nu, sade New Yorks borgmästare Bill de Blasio till medborgarna på lördagen enligt CNN.

New Yorks myndigheter beordrade alla fordon utom utryckningsfordon att hålla sig borta från vägarna från och med lördag eftermiddag. Vägar, broar och tunnlar in till staden stängdes av och all pendeltrafik ovan jord ställdes in. Teatrarna på Broadway har också hållit stängt.

”Kör du efter halv tre (lokal tid) griper vi dig” skriver New York-polisen NYPD på Twitter.

– Ytterst få är ute och går på gatorna men som svensk älskar man ju det här, sade fotografen Maria Mims Wretblad, som TT nådde när hon promenerade på ett öde Manhattan i djup blötsnö.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.