Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 08:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/socialdemokrater-ser-ut-att-segra-i-portugal/

Världen

Socialdemokraterna segrade i Portugal

00:44. Premiärminister António Costa kommer få fortsätta styra Portugal, men först måste hans socialdemokratiska parti PS säkra stöd från mindre partier. Det är resultatet av söndagens val.

Premiärminister António Costa kommer få fortsätta styra Portugal, men först måste hans socialdemokratiska parti PS säkra stöd från mindre partier. Det är resultatet av söndagens val.

– Valet visar att portugiserna gillar vår politiska lösning, sade Costa i sitt segertal.

TT-AFP Text

Bara drygt varannan röstberättigad portugis tog sig till valurnorna på söndagen. Men de som lade sin röst röstade till stor del för att det regerande vänsterblocket ska fortsätta få styra landet.

Socialdemokratiska PS blev största parti med 36,6 procent. Partiet går från 86 till 106 mandat i det 230 stolar stora parlamentet, och premiärminister António Costa måste därmed säkra stöd från mindre partier. Högerliberala oppositionspartiet PSD blev näst största parti, med 27,9 procent av rösterna.

Portugals premiärminister António Costa. Foto: Patricia de Melo Moreira/AFP

Under förra regeringsperioden ledde Costa en koalition bestående av PS tillsammans med vänsterblocket BE, kommunistpartiet PCP och miljöpartiet Os Verdes – en allians som i folkmun döptes till ”Geringonca”, som kan översättas med ”udda manick”.

Under sitt segertal på partiets valvaka sade Costa att han vill förnya upplevelsen med en allians med de mer vänsterorienterade partierna.

– Valet visar att portugiserna gillar ”Geringonca” och vår politiska lösning, sade han till jublande anhängare.

– Eftersom vi inte har egen majoritet måste vi hitta lösningar som garantera stabilitet de närmaste fyra åren. Det är viktigt för Portugals internationella trovärdighet och för att attrahera investerare. PS kommer att kämpa för att hitta lösningar för att säkra den stabiliteten.

Valdeltagandet blev lågt, 54,4 procent, den lägsta siffran i landet sedan landet återgick till demokrati 1974.

Valresultatet går delvis emot en ökad trend av stora framgångar för högerpopulistiska partier. Men ett nytt parti, Chega, som betyder ”det räcker”, fick tillräckligt med röster för att få en stol i parlamentet. Det är första gången sedan landet blev demokratiskt som ett högerextremt parti tar plats i landets högsta beslutande organ.

Ämnen i den här artikeln:

Portugal
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt