Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/socialdemokraterna-mot-seger-i-portugal-men-korruptionsskandal-praglar-valrorelsen/

Världen

Socialdemokraterna mot seger i Portugal - men korruptionsskandal präglar valrörelsen

Portugals premiärminister António Costa kampanjade i centrala Lissabon på fredagen inför parlamentsvalet i helgen. Foto: Patricia De Melo Moreira/AFP

I Portugal har såväl regerings- som oppositionsparti opinionssiffror som svenska S och M bara kan drömma om.

På söndagen är det val och en korruptionsaffär dominerar valrörelsen. Den stora frågan är vilka som blir premiärminister António Costas stödpartier i regeringsförhandlingarna. 

När allt fler européer röstar på partier på ytterkanterna är Portugal ett under av mittenpolitik. Inför valet på söndag dominerar två partier. Premiärminister António Costas socialdemokratiska Partido Socialista, PS, ligger runt 37 procent i opinionsmätningarna.

Enda egentliga oppositionspartiet är moderaternas och kristdemokraternas systerparti, med det i svenskt sammanhang udda namnet Partido Social Democrata, PSD. PSD har cirka 27 procent, enligt en sammanvägning av flera opinionsinstitut. En handfull övriga partier har 10 procent eller mindre av väljarkåren och väntas ta plats i parlamentet.

Det senaste valet, 2015, vanns av PSD. Men det var António Costa som med hjälp av två vänsterpartier lyckades bilda regering. En koalition som har hållit oväntat väl.

Bild 1 av 2 Portugals premiärminister António Costa kampanjade i centrala Lissabon på fredagen inför parlamentsvalet i helgen.
Foto: Patricia De Melo Moreira/AFP
Bild 2 av 2 Portugals premiärminister António Costa kampanjade i centrala Lissabon på fredagen inför parlamentsvalet i helgen.
Foto: Armando Franca/AP

Den besparingspolitik som den borgerliga regeringen tidigare fört byttes under Costa, med EU:s goda minne, mot en expansiv ekonomisk politik där minimilöner och pensioner höjdes.

2015, i sviterna av finans- och eurokrisen, låg arbetslösheten på omkring 13 procent, enligt Eurostat. I augusti i år hade den sjunkit till 6,2 procent.

En opinionsundersökning av pro-europeiska tankesmedjan ECFR visar att den egna ekonomiska situationen är den viktigaste framtidsfrågan för portugiserna. De är också fortfarande oroliga för landets ekonomi.

Men väljarna bekymrar sig även för korruption. Det har fått extra näring denna valrörelse när en tidigare försvarsminister i Costas regering är misstänkt i en omfattande brottsutredning där vapen har stulits från ett militärförråd. Oppositionsledaren Rui Rio har gått hårt åt Costa om de stulna vapnen under valrörelsen.

Men PS fortfarande markanta övertag i opinionen gör att den stora frågan är om António Costa ska fortsätta med sin rödröda koalition eller inte. Costa själv kampanjar intensivt för att verkligen få anhängarna att gå och rösta. 2015 var valdeltagandet bara 56 procent. 

Premiärministern varnar för att Portugal riskerar att hamna i samma sits som grannen Spanien. Där har socialdemokraterna, trots att man vann valet i våras, inte lyckats komma överens med vänstern i regeringsfrågan. Ett nytt val väntar i november, det fjärde spanska parlamentsvalet på lika många år.

I stället för att enbart söka stöd vänsterut kan António Costa också möjligen välja att ta in ett grönt parti som växt snabbt från låga nivåer i regeringsunderlaget.

Läs mer: Vänsterallians tog Portugal ur krisen – arbetslösheten lägre än i Sverige