Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Socialister försöker bilda spansk regering

Pedro Sanchez.
Pedro Sanchez. Foto: Pedro Armestre/AFP

Det spanska socialistpartiets ledare Pedro Sanchez har fått i uppdrag av kung Felipe VI att försöka bilda regering. Spanien har ännu ingen regering efter det oklara resultatet vid valet i december.

Det var konservativa Partido Popular, PP, som fick flest röster i det spanska valet i december.

Men inget parti, eller något block, fick egen majoritet. PP:s ledare Mariano Rajoy, premiärminister sedan 2011, har inte kunnat forma en ny regering.

Därför går budet nu vidare till valets tvåa - Pedro Sanchez och socialistpartiet PSOE.

Sanchez ska redan i dag, onsdag, inleda samtal för att kunna bilda en koaltion som kan bli en ”stabil regering”, förklarade socialistledaren när han fick uppdraget.

PP och PSOE har dominerat spansk politik i årtionden. Men vid decembervalet hade två nykomlingar - vänsterpartiet Podemos borgerliga Ciudadanos, stora framgångar.

Sanchez får nu i första hand söka stöd hos Podemos. Men de båda partiernas mandat - 90 för PSOE och 69 för Podemos - räcker inte för majoritet i det 350 ledamöter starka parlamentet.

Socialisterna behöver därför stöd av ytterligare partier. Och redan samtalen mellan PSOE och Podemos innehåller flera möjliga snubbeltrådar, skriver brittiska BBC.

Om någon ny spansk regering inte kan bildas kan resultatet bli nyval.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.