Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Södra Tyskland konfiskerar värdesaker från asylsökande

Delstater i södra Tyskland har börjat konfiskera värdesaker från asylsökande. I Bayern kan myndigheterna beslagta summor som överstiger 750 euro.

Nästa vecka väntas Danmark rösta igenom ett lagförslag som gör det möjligt för myndigheterna att konfiskera asylsökandes pengar och ägodelar om värdet överstiger 10.000 danska kronor (cirka 12.400 kronor), rapporterar TT.

I Schweiz har myndigheterna redan rätt att beslagta belopp över 1.000 schweizerfranc (omkring 8.450 kronor).

Och nu har delstater i södra Tyskland sällat sig till de som låter asylsökande finansiera sitt eget uppehälle, rapporterar den tyska nyhetsbyrån DPA.

Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann säger till den tyska tidningen Bild att man stöder sig på den federala lagstiftningen och att gränsen går vid 750 euro (cirka 6.950 kronor).

– När asylsökande kommer till mottagningsenheten genomsöks de på dokument, värdesaker och pengar, säger Joachim Herrmann till Bild.

I Baden-Württemberg kan polisen beslagta värdesaker över 350 euro (cirka 3.240 kronor).

I december konfiskerades i genomsnitt fyrsiffriga belopp per person i de södra delstaterna, rapporterar Bild.

Aydan Özoguz, som är integrationsansvarig i den tyska förbundsregeringen, säger till tidningen:

– Den som söker asyl hos oss måste för att få hjälp i princip använda sin inkomst och förmögenhet, dit räknas exempelvis även familjesmycken, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.