Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Sökandet efter Kim Wall fortsätter på svenskt vatten

Polisen fortsatte under söndagen jakten på spår efter den försvunna svenska journalisten Kim Wall inne i den bärgade ubåten dit nyfikna vallfärdat för att ta bilder på andra sidan ett kravallstaket. Samtidigt utökas sökområdet in på svenskt vatten.

Strax efter klockan 15 på söndagen bad danska försvaret den svenska Sjö- och flygräddningen om tillstånd att sätta in ett tvåmotorigt spaningsplan av typen Britten-Norman över svenskt territorialvatten. Detta sedan man utökat sökområdet:

– Vi skickade frågan vidare till Försvarsmakten som gav tillstånd och vid 15.30-tiden började danskarna sökandet, säger Christer Ekeroth, assisterande räddningsledare vid Sjö- och flygräddningen.

Sökandet genomfördes söder om Öresundsbron utanför Skanör och Falsterbo. Men utan resultat.

Själva ubåten har flyttats till en plats bakom en dammgrå lagerlokal i Norra hamnen i Köpenhamn. Några hundra meter därifrån ligger de gigantiska kryssningsfartyg som trafikerar Nordsjön och Östersjön med turister.

Foto: Marcus ÅlsnäsDansk polis har spärrat av området där Nautilus undersöks. Foto: Marcus Ålsnäs

Området har på söndagen blivit något av en vallfartsort för Köpenhamnsborna trots att det ligger avsides. Runt ubåten inne på det avspärrade området har polisen satt upp ett kravallstängsel.

Under den halvtimme som DN är på platsen kommer och går ett trettiotal personer som stannar till och tar bilder med sina mobiler. Efter en stund klättrar en polistekniker upp för en stege på sidan, vidare upp längs tornet och verkar plocka upp något föremål.

Sökandet efter spår pågår fortfarande och inne i den plåtbeklädda lagerlokalen intill arbetar Köpenhamnspolisens tekniker med att reda ut vad som har hänt. Ytterst för att ta reda på var den försvunna 30-åriga journalisten Kim Wall, som senast ska ha setts på torsdagskvällen tillsammans med ubåtens ägare Peter Madsen, tagit vägen.

Förhoppningen är att hitta dna-spår efter Kim Wall inne i ubåten. Något som är fullt möjligt enligt Marie Allen professor i rättsgenetik vid Uppsala universitet.

– Det går att hitta dna-spår efter att bevismaterial har legat i vatten under en längre tid. Vi har hittat sådana spår från fingeravtryck som har legat i vatten i flera år, säger hon.

– När det gäller färska spår av dna, som saliv, blod och spermier, är det sannolikt att det sköljs bort. Men det beror också på vilken mängd kroppsvätska det är och vilken typ av material det har hamnat på. 

Marie Allen påpekar att också mängden vatten som har kommit i kontakt med bevismaterialet och hur länge det har varit i vatten spelar roll.

– Ju längre tid det har varit i vatten, desto svårare blir det att hitta kvarvarande dna-spår.  Generellt är det försvårande omständigheter när bevismaterial har varit i vatten eftersom det kan sköljas bort eller brytas ned.  

Och om en kropp har legat i vatten? 

– Det gäller samma där när man letar spår efter någon annan person. Det är svårt, men det går fortfarande att hitta spår. Även här finns det en risk att dna bryts ned eller sköljs bort.  Saltvatten eller sötvatten har troligen liten eller ingen betydelse när det gäller att kunna utvinna dna.

Sonny Björk arbetar som forensisk konsult efter 37 år som kriminaltekniker på Stockholmspolisen. Han menar att det finns goda möjlighter att hitta spår av blod om det finns sådana trots att ubåten legat i vatten.

– Om en person har blött och blodet har hunnit torka innan vattnet kommer in då kan man i efterhand spreja ytorna och hitta spår, säger han.

Under söndagen fanns inga spår efter den försvunna svenskan. Och många frågetecken återstår att räta ut.

Bland annat arbetar den danska polisen med att försöka kartlägga hur ubåten har rört sig fram till dess att den sjönk, ett arbete som är svårt eftersom ubåten inte hade någon positioneringsutrustning ombord. Något som heller inte är obligatoriskt för fartyg under 300 bruttoton.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.