Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/solberg-vill-bekampa-hogerextremism-med-svenskt-samarbete/

Världen

Solberg vill bekämpa högerextremism med svenskt samarbete

Norges statsminister Erna Solberg utanför moskén i Bærum i söndags. Bakom henne syns Mohamed Rafiq, en av männen som brottade ner den misstänkte 21-åringen under moskéattacken. Foto: Terje Pedersen/TT

Norges statsminister Erna Solberg vill samarbeta med Sverige i kampen mot extremism eftersom hon menar att nynazismen är bäst organiserad i Sverige.

Ett uttalande som Anders Ygeman (S) kritiserar.

– Jag reagerar på att man sneglar över gränsen istället för att fråga sig vad man hade kunnat göra bättre själv, säger han till DN.

Uttalandet gjordes vid en presskonferens på måndagen, samma dag som 21-årige Philip Manshaus häktades. Manshaus misstänks för att ha mördat sin 17-åriga styvsyster, och för att ha gjort sig skyldig till terrorbrott i samband med en attack mot en moské utanför Oslo i lördags.

På presskonferensen kom Erna Solberg, statsminister och partiledare för konservativa Høyre, in på hotet från högerextremistiska grupperingar.

– Det är naturligtvis mycket allvarligt att se att ett försök till terrorhandling återigen har begåtts i Norge av det som kallas högerextrem ideologi. Det är ett varningstecken. Det är också en otroligt svår situation för en minoritet i Norge som upplever detta, säger Solberg.

Den norska statsministern efterlyser säkerhetsåtgärder i Norge och insatser mot spridningen av extremism, men säger också att det behövs ett samarbete med Sverige.

– När nynazister marscherar på norska gator, både i Fredrikstad och i Kristiansand, hör man väldigt mycket svenska. Deras nynazister försöker också organisera sig i grannländerna, säger Solberg.

Enligt Solberg är det viktigt att jobba internationellt, eftersom mycket av den radikalisering som sker på internet kan komma från väldigt många olika länder.

– Men just Nordiska motståndsrörelsen och nynazismen har förmodligen sitt fäste och är som bäst organiserade i Sverige. Därför anser jag att vi också borde ha ett nordiskt samarbete, säger hon.

Solbergs uttalande har fått Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, tidigare inrikesminister, att reagera.

”Gärna norsk-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listhaug till minister två gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

https://twitter.com/Ygeman/status/1160969300141838339

– Jag reagerar på att man sneglar över gränsen istället för att fråga sig vad man hade kunnat göra bättre själv, säger han till DN dagen efter Solbergs uttalande.

– Hon har ju två gånger valt att ta in Sylvi Listhaug som statsråd trots hennes uppmärksammade uttalanden om invandring och terrorism. Så jag menar att Norge har en hel del själv att göra.

Han poängterar att Breivik var medlem i Fremskrittspartiet i flera år.

Är du förvånad över det här uttalandet?

– Ja, jag blev förvånad över att höra det så nära inpå det här tragiska attentatet som drabbat Norge, återigen. Norge har ju drabbats tidigare av Breiviks attentat mot regeringskvarteret och Utøya, säger Anders Ygeman.

Norska polisens utredning har visat att terrormisstänkte Philip Manshaus uttryckt högerextrema åsikter och hyllat den norske nazisten Vidkun Quisling. Den norska säkerhetstjänsten PST jobbar nu med att klartlägga 21-åringens nätverk och aktiviteter, för att ta reda på om det finns någon risk för följdattacker.

– Men vi har inget som tyder på det, säger PST:s chef Hans Sverre Sjøvold.

Däremot menar Sjøvold att PST ser en negativ utveckling i högerextrema miljöer. Enligt honom tar den sig bland annat uttryck i att högerextremister vinner sympatisörer i Norge, och utvecklandet av en gemensam högerextrem propagandaplattform med bland annat manifest och videor.

Anders Ygeman håller med. 

– Jag tror att det finns en risk att den här typen av individer inspireras av andra med motsvarande extrema åsikter, säger han. 

Ygeman menar att det är viktigt att tidigt uppmärksammas på människor som riskerar att radikaliseras.

– VI måste ha en väl finansierad polis och säkerhetstjänst som kan jobba mot det här. sedan måste vi ha ett allmänt förebyggande arbete i samhället, både mot ideologiska bålverk som underblåser de här stämningarna. Sen behövs ett arbete i lokalsamhälle för att fånga upp den här typen av individer, säger han. 

– Det går inte bara att lösa det här polisiärt utan polisen är beroende av nätverket i lokalmiljö. 

Läs mer: 

Beskedet: Terrormisstänkte 21-åringen häktas 

Norska säkerhetstjänsten fick tips om 21-åringen för ett år sedan 

Moskéattacken i Norge – detta har hänt