Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/soleimanis-ersattare-utsedd-vet-hur-man-strider-mot-usa/

Världen

Soleimanis ersättare utsedd: ”Vet hur man strider mot USA”

Esmail Ghaani.
Esmail Ghaani. Foto: AP

Iran har utsett brigadgeneralen Esmail Ghaani som ny befälhavare för landets specialstyrka Qudsbrigaden. Han har tidigare uttryckt sig hotfullt mot president Trump som beordrade raketattacken, skriver nyhetsbyrån Reuters. 

– Vi vet hur man strider mot USA, sade han 2017.

Specialstyrkan kommer framöver att ledas av den tidigare brigadgeneralen Esmail Ghaani, som fram tills nu tjänstgjort som biträdande befälhavare, skriver nyhetsbyrån, som hänvisar till iranska statliga medier.

Även Irans högsta andliga och politiska ledare Ayatollah Ali Khamenei har uttalat sig om specialstyrkan efter den amerikanska raketattacken, som utöver Qassem Soleimani även dödade den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi.

Enligt Reuters ska han ha sagt att Qudsbrigaden, som är det iranska revolutionsgardets utrikesgren, ”kommer att förbli oförändrad från tiden med hans företrädare.”

Den nya befälhavaren Esmail Ghaani har tjänstgjort som underrättelse- och specialstyrkans andreman sedan 1997, och har tidigare uttryckt sig hotfullt mot den amerikanska presidenten Donald Trump.

– Hoten mot Iran kommer att skada USA, och vi vet hur man strider mot USA, sade han 2017 enligt Reuters, som hänvisar till iranska medier.

Vid samma tillfälle ska han också ha varnat USA för att alla eventuella angrepp mot landet kommer att få konsekvenser.

– Vi är inte ett krigshetsande land. Men alla militära aktioner mot Iran kommer att ångras, sa han enligt amerikanska Newsweek. 

Erik Ohlsson: Mordet på Soleimani – så nära en amerikansk krigsförklaring mot Iran det går att komma