Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/solformorkelse-gav-eldring-i-asien/

Världen

Solförmörkelse gav ”eldring” i Asien

Bild 1 av 4 Förmörkelsen sedd från Mindanao.
Foto: Ferdinandh Cabrera/AFP
Bild 2 av 4 En kvinna tittar på solförmörkelsen i Ahmedabad.
Foto: Sam Panthaky/AFP
Bild 3 av 4 Solförmörkelsen från Najaf, Irak.
Foto: Haidar Hamdani/AFP
Bild 4 av 4
Foto: Arun Sankar/AFP

I delar av Mellanöstern och sydöstra Asien inföll en så kallad ringformad förmörkelse under torsdagen – något som sker när månen befinner sig för långt bort för att täcka hela solskivan. Solen förvandlas då till en smal, ringformad strimma – en ”eldring”.

TT Text

Fenomenet inträffar varje eller vartannat år, men platserna varifrån man kan se det skiftar. I år var det beskådare från Saudiarabien och Oman till delar av Indien och Singapore som fick ta del av den makalösa synen.

Alla hade dock inte lika tur. Indiens premiärminister, Narendra Modi, twittrar besviket att han missade solförmörkelsen från New Delhi – en av världens mest förorenade städer.

”I likhet med många indier var jag exalterad över solförmörkelsen 2019. Tyvärr kunde jag inte se solen på grund av moln”, skriver Modi.

https://twitter.com/narendramodi/status/1210064755584454656
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt