Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sonen Kim Jong-Un tar över

Inte ännu 30 fyllda, men fyrstjärnig general och med en egen hyllningssång. Inte mycket är känt om Kim Jong-Un, som nu utsetts att leda Nordkorea efter "Den store ledaren" Kim Il-Sung och "Den käre ledaren" Kim Jong-Il.

Enligt statliga medier efterträds Nordkoreas ledare Kim Jong-Il nu av sonen Kim Jong-Un – en basebollspelande, vinälskande men mycket bestämd minsting i familjen.

"Den store efterträdaren", som han nu kallas, är född 1983 eller 1984 och har studerat i Schweiz. Han är den yngste av Kim Jong-Ils tre söner. Mamman var tredje hustrun Ko Yung-Hui som dog 2004.

Han lär älska amerikansk basketboll och den belgiske filmhårdingen Jean-Claude Van Damme.

Bland annat därför har Kim Jong-Un tidigare beskrivits som ”pappa upp i dagen”. Han anses, just som fadern, ha smak för livets goda. Redan som sjuåring ska han ha kört runt i en Mercedes med specialanpassade pedaler, och han sägs uppskatta vin och sushi.

Allmänt troddes att någon av de äldre bröderna skulle ta över på tronen. Men så i januari 2009 började spekulationerna om att Kim Jong-Il föredrog sin yngste son, som också beskrivits som hans favorit.

Det var året efter att Kim Jong-Il drabbats av en stroke som ledde till nedsatt rörelseförmåga i hans vänstra arm och ben. 

Sonen in i landets viktigaste organ, Nationella försvarskommissionen, där fadern var ordförande. Hösten 2010 blev han så dubbad till fyrstjärnig general, möjligen världens yngste, trots avsaknad av militär erfarenhet. Han syntes sida vid sida med fadern på officiella foton och tillsammans besökte de Peking.

En sång, "Fotspår", har komponerats i hans ära just för att bana väg för tronskiftet. Tio miljoner porträtt ska nu distribueras och hängas upp vid sidan av bilder på landsfadern, farfar Kim Il-Sung, och pappa Kim Jong-Il.

Men att Kim Jong-Un nu tar över var inte självklart från början.

Äldste brodern Kim Jong Nam ska ha varit faderns favorit, men hamnat i onåd när han greps med falskt pass i Japan på väg till Disneyland i Tokyo. Mellanbrodern, Kim Jong Chul, ska aldrig ha varit aktuell. Enligt vissa uppgifter har han varit för feminin för att göra pappa riktigt nöjd.

Den kommande efterträdaren ska, liksom sina bröder, ha utbildad sig vid en skola i Bern i Schweiz.

Studierna till trots lär inte Kim Jong-Un ha fått många västerländska intryck. Han rörde sig inte i offentligheten och brukade äta middag med Nordkoreas ambassadör.

Han hade falskt namn och beskrevs som blyg. Väl hemma gick han på Kim Il Sungs militäruniversitet.

Den faktiska högsta makten tros ännu vila hos Jang Song-Thaek, Kim Jong-Ils svåger samt dennes syster. Inofficiellt är svågern landets näst mäktigaste person, åtminstone tills den unge Kim är redo att axla manteln.

Bekymmersamt är dock att Kim Jong-Un liksom sin far sägs ha problem med hjärtat. Enligt BBC finns även obekräftade uppgifter om att han lider av diabetes. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.