Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sonens skryt över miljardaffär problem för Netanyahu

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med sonen Yair från 2013.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med sonen Yair från 2013. Other: Avi Ohayon/GPO/REX

En inspelning som sägs avslöja hur sonen till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skryter om hur hans pappa fixat ett miljardkontrakt till en vän har publicerats i Israel. Trots bandets politiska sprängstoff kan det vara platsen där inspelningen gjordes som väcker starkast reaktioner.

På inspelningen säger Yair Netanyahu till en vän, vars pappa äger stora gasfyndigheter, att han ska vara tacksam för att pappan kunnat tjäna stora pengar på ett mångmiljardkontrakt som godkänts av det israeliska parlamentet, Knesset.

Inspelningen ska vara gjord 2015 då ett samtal mellan Yair Netanyahu och hans kamrat Ori Maimon, son till gasmagnaten Kobi Maimon, står och bråkar över en nota på omkring 1.000 svenska kronor (400 israeliska shekel), skriver The Guardian.

Ytterligare en ung man, Roman Abramov, är med de båda.

 – Broder, du måste ställa upp för mig. Min pappa fixade en häftig affär för din pappa, broder, han kämpade, kämpade i Knesset för detta, broder.

Innan han får något svar fortsätter Yair:

– Broder, min pappa ordnade så att ni fick en överenskommelse värd 20 miljarder dollar och du kan inte hjälpa mig med 400 shekel?

Affären som Yair Netanyahu syftar på var mycket kontroversiell när den diskuterades av de israeliska politikerna 2015 och gällde rättigheterna att få borra efter nyligen upptäckt naturgas, skriver tidningen.

Bandet spelades upp av israeliska tevens andra kanal i ett femton minuter långt inslag på måndagen.

Men även om bandet i sig väckt stor uppmärksamhet i Israel så är det själva platsen för de båda unga männens diskussion som väckt ännu större reaktioner. De båda befann sig utanför en strippklubb i Tel Aviv dit de körts av livvakter som den israeliska allmänheten betalar för genom sina skattepengar.

Och stoppet utanför just den klubb som föranledde Yairs vädjan om hjälp med pengarna var bara ett av flera stopp vid strippklubbar, skriver The Guardian.

På bandet hörs också hur Yairs båda vänner skojar om hur mycket pengar de lagt ut på klubbarna, skriver Jerusalem Post.

På bandet hörs också Ori Maimon säga att om samtalet som de tre för kommer ut så kommer det att sluta i ”ett helvete”, skriver tidningen.

Benjamin Netanyahus advokat, Yossi Cohen, ska ha försökt stoppa teveinslaget. 

Enligt ett uttalande från Benjamin Netanyahu och hans familj rörde det sig om ett skämt uttalat av en ung man som druckit för mycket alkohol och att det skulle ha spelats in i hemlighet av chauffören.

Yair Netanyahu har också svarat på inspelningen genom ett uttalande, skriver Haaretz:

”Dessa uttalanden visar inte vem jag är, vilka de värderingar jag har fostrats med eller min tro. Jag ångrar uttalandena och ber om ursäkt om någon sårats av det jag sagt. Förutom det så var det jag sa till Maimon ett dumt skämt och jag skojade bara med honom, något som alla kan höra. Jag intresserade mig aldrig för naturgasöverenskommelsen och hade ingen aning om detaljerna kring den.” 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.