Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 19:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sopkaos-hotar-i-storbritannien-vid-en-hard-brexit/

Världen

Sopkaos hotar i Storbritannien vid en hård Brexit

Foto: Håkan Röjder/Sydsvenskan

Om Storbritannien kraschar ut ur EU den 29 mars blir exportlicenser för miljoner ton avfall ogiltiga över en natt. Nu varnar miljödepartementet (EA) för att det kan leda till sopkaos och föroreningar. Det visar uppgifter som tidningen The Guardian tagit del av. 

Katarina Lagerwall
Rätta artikel

– Det kan bli riktigt illa väldigt fort och det väcker stor oro, säger en källa till tidningen. 

Efter att det brittiska parlamentet röstade nej till det befintliga utträdesavtalet hänger många frågor i luften. Kan inte Storbritannien nå en ny överenskommelse med EU om utträdet i slutet av mars blir landet omedelbart ett så kallat tredje land. Då börjar, över en natt, tullbestämmelser till EU att gälla eftersom handelsavtalen för fri rörlighet upphör för Storbritannien.

Det innebär att även landets exportlicenser för avfall blir ogiltiga. Storbritannien exporterar ungefär 3 miljoner ton sopor till EU varje år, mestadels hushållsavfall. 

På miljödepartementet (EA) har man nu tillsatt en krisgrupp inför ett hotande sopkaos om det blir en hård Brexit, visar e-postkorrespondens som tidningen The Guardian tagit del av. 

EA varnar för att det kan samlas tonvis med avfall över landet som inte kan tas omhand och som utgör en miljöfara. Problemet kan snabbt eskalera och bli en het politisk fråga ”när entreprenörerna inser att det inte går att flytta avfallet.”

”Lukt kommer självklart vara ett problem när lagrade avfallsprodukter ruttnar, men det kan även bli avrinning av lakvatten som orsakar en sekundär förorening”, står det i mejlen skriver The Guardian.

Lakvatten är oftast nederbörd som när det passerar genom en deponi av till exempel hushållsavfall för med sig giftiga föroreningar av bland annat tungmetaller och salter i marken. 

EA är också oroad över om jordbrukare inte kan exportera boskap som kan leda till ett överskott av djur och gödsel på gårdarna. Med lagring av stallgödsel följer särskilda miljökrav så att det inte når vattentäkter, sjöar eller vattendrag. Om kapaciteten på gårdarna överskrids riskeras läckage som kan framkalla en nödsituation för både folkhälsan och miljön, varnar en parlamentsledamot skriver The Guardian. 

Mary Creagh, ordföranden för parlamentets miljörevisionskommitté, är djupt oroad över situationen som läckt ut från regeringen. 

– Storbritanniens avfall och återvinningssystem är redan bräckligt men dessa chockerande uppgifter visar att det kommer knäckas om tullkontroll hindrar export av miljoner ton avfall, säger hon till The Guardian.  

Creagh riktar skarp kritik mot regeringens hantering av utträdesavtalet som hon menar har stora brister och har skapat en alarmerande kris och ett hot mot både naturen och folkhälsan.

– Det här visar hur ihålig premiärministerns löften är om att skydda miljön om vi lämnar EU, säger hon till tidningen.