Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 09:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sorg-och-lattnad-efter-att-mordarjakten-ar-over-det-kanns-som-att-vi-alla-ar-offer/

Världen

Sorg och lättnad efter mördarjaktens slut: ”Känns som vi alla är offer”

00:54. Kanadensisk polis har hittat två kroppar som de tror är de tonåringar som misstänks ha dödat tre personer i sommar. Kropparna hittades nära Nelsonfloden i provinsen Manitoba.

Invånarna känner både sorg och lättnad efter att de mordmisstänkta tonåringarna tros ha hittats döda i Kanada. 

Rädslan för att de ska begå nya mord är borta – men det kommer ta tid att återhämta sig, menar Claudia Bunce som äger en affär i Cassiar Mountains.

– Det känns som att vi alla är offer.

Efter en flera veckor lång jakt hittades de två mordmisstänkta tonåringarna, 18 och 19 år gamla, på onsdagen döda vid flodkanten till Nelson river i Manitoba. 

Kropparna är ännu inte formellt identifierade, men polisen bedömer att det rör sig om de som tros ha mördat turisterna Lucas Fowler, 23, och Chynna Deese, 24, samt professorn Leonard Dyck, 64. 

Kvarlevorna ska nu transporteras till Winnipeg för obduktion. 

Kanadensisk polis vid presskonferensen där nyheten om att de två eftersökta tonåringarna hade hittats döda meddelades. Foto: David Lipnowski/The Canadian Press via AP

Mamman till dödade Chynna Deese säger till CBC News att hon är ”mållös” efter att ha fått beskedet att de misstänkta mördarna har påträffats döda. 

Jodi Payne som bor mindre än två mil från platsen där Dyck dödades, säger att att det finns en känsla av lättnad i samhället. 

– Det fanns fortfarande rädsla när de misstänkta inte hade hittats, säger hon och menar att invånarna befarade att tonåringarna skulle komma tillbaka. 

De boende låste dörrarna, vaktade sina barn noga och höll koll på främlingar. 

Enligt Jodi Payne följde alla invånare jakten noga. 

– Vi hade många obesvarade frågor. 

Claudia Bunce, ägare till en affär som tonåringarna stannade till vid dagen innan mordet på Leonard Dyck, säger att invånarna i hennes område kände ett liknande obehag. Samtidigt känner hon sorg – när hon hörde nyheten om att tonåringarna sannolikt hittats döda började hon gråta.

– Jag vet inte om vi någonsin kommer att få veta vad som egentligen hände, eller förstå det. Jag känner bara sorg för alla, säger hon och fortsätter: 

– Jag har tre söner och skulle aldrig vilja få de här nyheterna. Jag känner sådan sorg för föräldrarna. 

Borgmästaren i Port Alberni, där de mordmisstänkta tonåringarna kommer ifrån, tror att staden kommer att kunna ta sig samman igen efter att jakten nu är över. Hon menar att många berörs. 

– Jag tror att vi som samhälle är otroligt ledsna över de här nyheterna och hur det här slutade. Det här är inte slutet vi hade hoppats på… det är bara en så stor tragedi som har inträffat här, det är bara hemskt, säger Sharie Minions till CTV Vancouver Island.

Läs mer: 

Mordmisstänkta tonåringar tros ha hittats döda i Kanada 

Kanada: Jagade tonåringarna stoppades av polis men släpptes 

Intensiv jakt i kanadensiska vildmarken efter mordmisstänkta tonåringar