Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 15:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sorgligt-och-onodigt-men-vi-har-tyvarr-blivit-vana/

Världen

”Sorgligt och onödigt, men vi har tyvärr blivit vana”

Bild 1 av 2 Polisavspärrningar i London.
Foto: Georg Cederskog
Bild 2 av 2 Polisavspärrningar i London.
Foto: Georg Cederskog

LONDON/STOCKHOLM. Mary Bye från Essex var i London för att gå på museum när hon fick ett sms från sin dotter: ”Mamma var är du, är du ok?”.

– Det känns så sorgligt och onödigt, men jag tror inte att det kommer att ha någon långtgående inverkan på hur folk lever. Vi har tyvärr blivit vana, säger hon.

Mary Bye befinner sig på Cannon Street, några kvarter från London Brigde. Här börjar polisens avspärrning. Hon konstaterar att dagsutflykten till London fick en dålig inramning den här gången.

– Alla är tagna av det som har hänt i dag, men snart kommer vi att fortsätta med våra liv som vanligt. Vi är britter, det är så vi gör, säger Marty Bye.

Mary Bye. Foto: Georg Cederskog

Den turkiske tv-producenten Durkan Guven har bott i London i fem år. Han tycker att de senaste årens terrorattentat i hög grad har påverkat Storbritannien.

– Poliserna är beväpnade nu, det var de inte före attentatet på London Bridge för drygt två år sedan. En konsekvens är att britterna och Londonborna blir mer fientligt inställda till människor de inte känner till, säger Durkan Guven och gör en jämförelse med brexit.

Varför väljer terrorister att slå till vid just London Brigde?

– Det är ett ställe som alla känner till i centrala London. Många människor är i rörelse på bron, inte minst turister. För terroristerna betyder det att de får stor uppmärksamhet. De sänder ett budskap några dagar innan Natotoppmötet inleds.

Durkan Guven. Foto: Georg Cederskog

Samantha jobbar bara hundra meter från den plats där gärningsmannen övermannades. Från kontorets fönster kunde hon följa händelseutvecklingen. Polisen spärrade av området och hon fick svårt att ta sig hem från jobbet.

– Polisen har agerat snabbt och proffsigt. Det hann aldrig utbryta kaos, säger Samantha, som inte vill uppge sitt efternamn.

Gör terrorattentaten henne ängslig?

– Nej, jag tror inte att man ska tänka för mycket på vad som kan hända, då skulle man inte våga göra någonting. När det gäller terrorister kan de slå till var som helst. Du kan råka illa ut när du sitter på ett kafé och dricker kaffe eller tar ett glas vin efter jobbet.

Bild 1 av 2 T-banestationen Monument i London spärrades av efter dådet vid London Bridge.
Foto: Georg Cederskog
Bild 2 av 2 T-banestationen Monument i London spärrades av efter dådet vid London Bridge.
Foto: Georg Cederskog

Sent på fredagskvällen var avspärrningarna fortfarande omfattande. I skyskrapan The Shard alldeles vid London Bridge fick hundratals människor vänta i timmar innan polisen gav klartecken för att lämna byggnaden. Många skrev på sociala medier att de befann sig vid attentatsplatsen, men att de var oskadda.