Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Späckhuggare vill ha skydd mot slaveri, typ

Keiko, späckhuggaren i filmen "Rädda Willy", dog 2003. Nu har djurrättsorganisationen Peta stämt den marina djurparken Sea World för att späckhuggare i fångenskap bör likställas med slaveri.
Keiko, späckhuggaren i filmen "Rädda Willy", dog 2003. Nu har djurrättsorganisationen Peta stämt den marina djurparken Sea World för att späckhuggare i fångenskap bör likställas med slaveri. Foto: Steven Nehl / AP
Fem späckhuggare står som målsägare i en stämningsansökan som kräver att arten får samma konstitutionella skydd mot slaveri som människor.

Bakom stämningen mot SeaWorld, en kedja av marina temaparker, står världens största djurrättsorganisation, Peta.

Det uppges vara första gången som en amerikansk domstol tar upp frågan om djur borde ha samma konstitutionella rättigheter som människor, rapporterar den brittiska nyhetskanalen BBC.

SeaWorlds jurister anser att målet är ett slöseri med tid och pengar.

– Varken späckhuggare eller andra djur inkluderades i "We the people..." när konstitutionen antogs, sade den marina temaparkens juridiska ombud i rätten i San Diego.

Om domstolen skulle döma enligt Petas linje skulle det få konskvenser inte bara för andra marina temaparker och djurparker, utan även för polis som använder hundar för att spåra bomber och narkotika.

Peta anser att späckhuggarna behandlas som slavar när de tvingas leva i akvarium och uppträda dagligen på SeaWorlds parker i Kalifornien och Florida.

Det är föga troligt att späckhuggarna får sin frihet åter. Men representanter från Peta som ligger bakom stämningen säger att det är nöjda med att målet tagits upp i domstol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.