Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spanien-dras-in-i-diplomatisk-kris-i-latinamerika/

Världen

Spanien dras in i diplomatisk kris i Latinamerika

Bild 1 av 3 Mexikos ambassad i La Paz.
Foto: Jorge Bernal/AFP
Bild 2 av 3 Mexikos ambassad i La Paz.
Foto: Jorge Bernal/AFP
Bild 3 av 3 Mexikos ambassad i La Paz.
Foto: Jorge Bernal/AFP

Spanien har dragits in i den diplomatiska konflikten mellan Mexiko och den nya regimen i Bolivia. En delegation från Madrid ska nu åka till La Paz, sedan den spanska regeringen anklagas för att försöka hjälpa tidigare ministrar i expresidenten Evo Morales regering att fly. 

När presidenten Evo Morales tvingades bort från makten i Bolivia i november flydde han till Mexiko, som har en vänsterregering. Samtidigt sökte ett 20-tal av hans ministrar och nära medarbetare skydd på Mexikos ambassad i La Paz. Morales har sedan dess fått permanent flyktingstatus i Argentina. Ministrarna är kvar på ambassaden i La Paz, flera av dem är efterlysa av den nya regimen i Bolivia.

Foto: Ronaldo Schemidt/AFP

De senaste veckorna har krisen mellan Bolivia och Mexiko trappats upp. Mexiko anklagar Bolivia för att belägra ambassaden med säkerhetsstyrkor och har anmält Bolivia till den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Mexikos president har jämfört Bolivias övergångspresident Jeanine Añez med Chiles tidigare diktator Augusto Pinochet. Bolivia å sin sida upprörs över att att Mexiko skyddar ex-ministrar som bör åtalas.

I fredags gjorde Spanien sitt inträde i dramat. Två spanska diplomater som skulle besöka den mexikanska ambassadören stoppades av de bolivianska säkerhetsstyrkorna. Spanjorerna ska ha kommit tillsammans med vakter som var både beväpnade och maskerade. 

Enligt den spanska tidningen El País har det förekommit rykten om att besöket var ett försök att få ut Juan Ramón Quintana, en av Morales närmaste ministrar som Bolivias interimsregering anklagat för terrorism och uppvigling.

Enligt övergångsregeringen i La Paz har Spanien missbrukat sina diplomatiska privilegier. Därför har Bolivia lämnat in en officiell protest till Spanien för en ”allvarlig kränkning av Bolivias suveränitet”. Kopior på skrivelsen går även till EU, FN och den amerikanska samarbetsorganisationen OAS.

Diplomaterna fick så småningom komma in på ambassaden. Spanien förnekar att besöket ”skulle ha syftat till att underlätta för personer som beviljats asyl på området att ta sig ut”. Nu kommer beskedet att en delegation från Madrid ska resa till Bolivia och försöka reda ut förvecklingarna, rapporterar El Mundo. 

Förra veckan utfärdade åklagarmyndigheten i Bolivia en arresteringsorder för Evo Morales. Den förre presidenten är misstänkt för terrorism och att från sin exil ha uppmanat till uppror. Morales anklagas också för att ha fuskat till sig segern i presidentvalet i oktober.

Läs mer: Evo Morales planerar stormöte över gränsen