Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spanien-har-missat-tusentals-dodsfall/

VÄRLDEN

Spanien har missat tusentals dödsfall

Polisen kontrollerar att utegångsförbudet följs.
Polisen kontrollerar att utegångsförbudet följs. Foto: Bernat Armangue

Det spanska oppositionspartiet Partido Popular lämnade på onsdagen in en interpellation till kongressen med krav på total revidering av corona-statistiken. Allt fler data pekar på att antalet döda i Spanien – officiellt 14.555 – ligger på betydligt mer än det dubbla.

Konservativa Partido Populars talesperson i kongressen, Cayetana Alvarez de Toledo, som ligger bakom initiativet, sade:

– En normal nation måste kunna räkna sina döda!

Sedan förra veckan har det klarnat för spanjorerna att epidemin skördat långt fler dödsoffer än vad som speglas i myndigheternas siffror.

Det började med att begravningsentreprenörer i regionerna Madrid och Kastiljen-La Mancha berättade för radiostationen es.radio att de under februari och början av mars varit långt mer upptagna än vanligt denna årstid, med upp till tre gånger så många begravningar. Inga av dessa fall, mest äldre som lidit av andningsbesvär, registrerades som corona-offer. Epidemin hade då ännu inte blivit en riksangelägenhet.

I början av denna vecka meddelade la Generalitat, den katalanska regeringen, att endast de dödsfall som inträffat på sjukhus bokförts som corona-fall – en mycket kraftig underrapportering. Samtidigt medgav den spanske hälsovårdsministern Salvador Illa att bara de som fått corona-diagnos medan de var i livet tagits med i statistiken. Det betyder att den spanska tragedins mest omskrivna och skakande dödsfall, de tusentals gamla som avlidit på ålderdomshem utan någon vård, hamnat utanför summeringen.

Regionen Kastiljen-La Mancha redovisade i måndags sammanlagt 744 offer för epidemin. Då ingrep regionens Högsta domstol och korrigerade siffran uppåt till 1.921. Flera andra regioner har börjat ompröva sin statistik och skickar in nya siffror till Madrid. Under dygnet tisdag/onsdag steg det officiella dödstalet åter något, till 757, efter att ha sjunkit i flera dygn.

Allt detta är mycket besvärande för landets vänsterkoalition, som efter en sorglös inställning fram till den 10 mars successivt skärpte direktiven. Det är dock för tidigt att säga om den bristfälliga statistiken är ett utslag av medveten förvrängning, som högerextrema Vox hävdar. Med nära tusen dödsfall om dagen och akut brist på alla sorters utrustning, kunde krisen inte ha avlöpt utan statistiska missar och grymma bieffekter. En chefsläkare på ett sjukhus i Madrid säger till DN:

– Vi hade begränsade diagnostiska verktyg och begränsad personal. Det är givet att vi satte in de test-resurser vi hade på personal och på dem som kämpade för sina liv, hellre än att sätta rätt etikett på redan avlidna!

Regeringen, som lagt kongressens arbete på is, vägrade fram till i måndags att svara på direkta frågor om krisen. Inför virtuella presskonferenser fick medierna lämna in skrivna frågor som sedan sovrades, lästes upp och besvarades, utan möjlighet till uppföljande frågor. Efter att flera hundra ledande journalister, också från regeringstrogna El País, protesterat och hotat bojkotta presskonferenserna, ändrade regeringen formatet och lovar nu att besvara frågor i direktsändning.

Ämnen i artikeln

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt