Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spanien-infor-nationellt-nodlage/

VÄRLDEN

Spanien inför nationellt nödläge

1 min 43 sek. Spaniens cirka 47 miljoner invånare får kraftigt inskränkt rörelsefrihet för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset. Samtidigt rapporteras premiärminister Pedro Sánchez fru ha testat positivt för viruset.

Spanien utlyser nationellt nödläge i 15 dagar, landet försätts i karantän och dess 46 miljoner invånare tillåts bara röra sig utomhus när det är absolut nödvändigt.

Åtgärderna kommer sedan omkring 6.000 fall av det nya coronaviruset konstaterats i landet, där sjukhusen nu är under extrem press.

Från och med nu är det förbjudet att röra sig utomhus, med undantag för att åka till jobbet, handla mat, medicin eller andra basvaror, besöka sjukhus, ta hand om en anhörig eller att ”återvända till sin hemort” i Spanien.

Det sista är sannolikt ett sätt att göra det möjligt för spanjorer från andra delar av landet att lämna Madrid, som än så länge är värst utsatt för coronavirusutbrottet i landet.

En rad sjukhus i Madridområdet har de senaste dagarna larmat om brist på skyddsutrustning, behov av personal och överfulla akutmottagningar.

På lördagen kom besked om att att antalet dödsfall fördubblats på ett dygn till 133, enbart i Madrid med omnejd. Där upptas nu 28 procent av intensivvårdsplatserna på sjukhusen av patienter sjuka i covid-19, enligt El País.

Totalt i landet närmar sig antalet avlidna 200.

För att bromsa utbrottet i Spanien har premiärminister Pedro Sánchez vänsterregering beslutat utlysa nationellt nödläge.

Inga ansiktsmasker. Ingen handsprit. Ingen alkohol. Så lyder ett anslag på ett apotek i Barcelona i Spanien.
Inga ansiktsmasker. Ingen handsprit. Ingen alkohol. Så lyder ett anslag på ett apotek i Barcelona i Spanien. Foto: Emilio Morenatti/AP

Det ger möjlighet att inskränka människors rörelsefrihet – vilket är precis det som görs nu. Därtill stängs alla kaféer, barer, restauranger, nattklubbar, biografer, idrotts- och simhallar och i stort sett alla andra platser där människor möts utanför arbetet. Skolor och universitet stängs.

Gudstjänster och andra religiösa ceremonier får bara genomföras om det går att göra med minst en meter mellan varje deltagare.

Tomt på flygplatsen i Madrid, den stad i Spanien som drabbats hårdast av det nya coronaviruset.
Tomt på flygplatsen i Madrid, den stad i Spanien som drabbats hårdast av det nya coronaviruset. Foto: Gabriel Bouys/AFP

Regeringen kan också ta kontroll över privatkliniker och delar produktionen av bland annat skyddsutrustning till vården.

Enligt lag finns ytterligare två steg som kan vidtas: undantagstillstånd – som inskränker betydligt fler medborgerliga rättigheter – och krigstillstånd. Så långt är dock regeringen inte beredd att gå än.

Det regeringssammanträde som beslutade om åtgärderna pågick i sju timmar. Enligt obekräftade medieuppgifter fanns en spricka mellan regeringspartierna om detaljerna i åtgärdspaket. Men när Sánchez höll sin presskonferens vid 21-tiden sa han:

– Vår enda och gemensamma fiende är viruset. Vi måste stå eniga nu. Viruset bryr sig inte om gränser eller politisk färg.

Människor bär ansiktsmasker i Sevilla.
Människor bär ansiktsmasker i Sevilla. Foto: Cristina Quicler/AFP

Spanien har tidigare beslutat om begränsningar i offentliga sammankomster, och en del regioner har gått före och stängt exempelvis skolor och restauranger.

Nu tar dock centralregeringen direkt kontroll över alla regionala myndigheter och poliskårer, förklarade Sánchez på lördagskvällen.

– Jag kommer att ha en videokonferens med samtliga ledningar för de autonoma regionerna på söndagen. Vi måste lägga våra åsiktsskillnader åt sidan, sa premiärministern.

Samtidigt kom rapporter om hamstring i butiker runt om i landet. Mindre sammanstötningar och gräl rapporteras ha uppstått när kunder försökt ta sig in i stängda butiker. Myndigheterna manar medborgarna till lugn, och att inte köpa mer än nödvändigt per person.

Ämnen i artikeln

Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt