Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 14:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spanien-star-fram-som-socialdemokratiskt-eu-faste/

VÄRLDEN

Spanien står fram som socialdemokratiskt EU-fäste

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez. Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP

Spanien står fram som det enda större EU-land där socialdemokrater fortfarande håller populister och högernationalister stången. Socialdemokratiska PSOE blev störst i EU-valet, medan ytterhögerpartiet Vox gick bakåt jämfört med förra månadens parlamentsval.

Mindre än en månad efter ett parlamentsval som såg socialistpartiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE) erhålla flest röster var det åter dags för spanjorerna att gå till valurnorna – söndagen blev en ”supervaldag” med både val till EU-parlamentet och lokala val.

Det spanska parlamentsvalet den 28 april hölls ett år tidigare än planerat eftersom PSOE:s minoritetsregering inte fick igenom sin budget.

Det tidigarelagda valet blev en framgång med viss sorgkant för socialdemokraterna, som fick se det högerextrema Vox ta plats i parlamentet med 24 mandat, efter att ha fått 10 procent av rösterna. Det är första gången som ett högerpopulistiskt parti är representerat i det spanska parlamentet sedan demokratin återinfördes efter Francodiktaturens fall år 1975.

Men Vox lyckades inte följa upp framgången i parlamentsvalet i söndagens EU-val. Med 99 procent av rösterna räknade sent på söndagskvällen redovisade Vox ett väljarstöd på 6,8 procent. Det är en tillbakagång med nästan 4 procentenheter jämfört med parlamentsvalet. I absoluta tal betyder det att Vox förlorat drygt en miljon väljare på mindre än en månad.

PSOE däremot, ser ut att gå framåt, med närmare 33 procent av rösterna och 20 platser i parlamentet. Det är hela tio procentenheter bättre än i Europavalet 2014.

Live-grafik: Alla nattens resultat – i Sverige, EU och där du bor

Därmed kan de spanska socialdemokraternas luttrade ledare Pedro Sánchez glädjas åt att hans parti blir dominerande i den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet.

Det traditionella högerpartiet i Spanien, Partido Popular (PP) backade, liksom vänsterpartiet Podemos. PP anses ha förlorat röster till Vox och Podemos till socialdemokraterna.

Även lokalvalen ser ut att bli en framgång för de spanska socialdemokraterna, något som gynnar partiet i de komplicerade regeringsförhandlingar som nu väntar och som sannolikt kommer att ta flera flera veckor i anspråk.

När 80 procent av rösterna var räknade på söndagskvällen hade PSOE fått omkring 30 procent i både regional- och lokalvalen. Partido Popular tappade även här, men väntas vinna i huvudstaden Madrid.

Kataloniens status har varit en av de viktigaste valfrågorna och överskuggat asylrätten och migrationen, något som anses ha gynnat Pedro Sánchez. Kuriöst nog kan den tidigare katalanske regionalpresidenten Carles Puigdemont ta plats i Europaparlamentet i Bryssel. Puigdemont, som befinner sig i landsflykt i Belgien, kan dock räkna med juridiska förvecklingar när han ska ackreditera sig i parlamentet och erhålla immunitet.

Läs mer: Högerpopulisternas ökning mindre än väntat

Pia Gripenberg: Gröna partier lyfter – får nyckelroll i parlamentet

Carl Johan von Seth: Splittrat EU-parlament ställs inför stora ekonomiska vägval

Ämnen i artikeln

Spanien
Val Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt