Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Spaniens nya kulturminister avgår

Efter bara några dagar på posten som kulturminister tvingas Maxim Huerta att avgå.
Efter bara några dagar på posten som kulturminister tvingas Maxim Huerta att avgå. Foto: Javier Soriano/AFP

Efter bara en vecka på posten meddelar Spaniens nya kulturminister att han avgår. Detta efter uppgifter om att han försökt undvika skatter för hundratusentals euro.

Under onsdagen rapporterade den spanska nättidningen El Confidential att Màxim Huerta, nybliven kultur- och idrottsminister i Pedro Sánchez knappt två veckor gamla socialistregering, försökt undkomma skatter på omkring 250.000 euro. 

Detta ska ha skett mellan åren 2006 och 2008, när han arbetade som tv-journalist.

Senare under dagen höll Huerta en presskonferens i Madrid där han bedyrade sin oskuld. Enligt honom själv har han, till följd av en ändrad skattebestämmelse, utdömts böter i samband med sin deklaration under denna period, böter som han sedan har betalat. 

– Jag har betalat två gånger. Först när skattemyndigheten begärde det och sedan för andra gången nu, för oskuld betyder ingenting för det här packet med hundar, sade han enligt Politico, och syftade till sina kritiker.

Han valde dock att avgå, ”för att inte låta oljudet från detta pack splittra Sánchez projekt, som har gett hopp åt så många människor i det här landet”.

Det var den första juni som Spanien fick en ny regering, utan att ha genomgått ett val. Detta efter att avslöjanden om omfattande korruption kring premiärministern Mariano Rajoy och hans Partido Popular framkallat en misstroendeomröstning i parlamentet, efter vilken oppositionsledaren Pedro Sánchez fått makten.

Nathan Shachar: Pedro Sánchez svepte in som en modern Don Quijote 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.