Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 07:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spaniens-vetenskapsminister-om-antikroppsstudien-vi-kan-inte-rakna-med-utbredd-immunitet/

Världen

Spaniens vetenskapsminister om antikroppsstudien: ”Vi kan inte räkna med utbredd immunitet”

Bild 1 av 2 Pedro Duque (PSOE) är minister för vetenskap och innnovation i den spanska regeringen.
Foto: Antonio Garrido/Marina Press/Shutterstock
Bild 2 av 2 I onsdags presenterade regering och hälsomyndigheter de första resultaten från studien. Pedro Duque (i mitten) menar att undersökningen är tillförlitlig.
Foto: Jose Maria Cuadrado Jimenez/La Moncloa/AFP

Enligt preliminära studieresultat i Spanien har fem procent av befolkningen utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. I en DN-intervju säger vetenskapsminister Pedro Duque att landet inte kan räkna med att det finns en utbredd immunitet.

– Den här typen av studier behövs på alla platser, annars riskerar man att behöva navigera i blindo, säger han. 

När de första resultaten från den spanska undersökningen presenterades i onsdags sa Pedro Duque (PSOE) att det är en av de starkaste epidemiologiska studierna som har gjorts hittills under pandemin. Det vidhåller vetenskapsministern när DN når honom över telefon från Madrid på fredagen:

– Studien uppfyller alla vetenskapliga krav. Demografin bland försökspersonerna innebär att den är representativ, både för befolkningen i stort och i de administrativa provinserna. Vi har gjort över 60.000 tester i hela Spanien på väldigt kort tid, säger Pedro Duque.

– Vi har använt de bästa testerna som finns tillgängliga på marknaden just nu. Resultaten vi får är mycket tillförlitliga. Vi är faktiskt ganska stolta över vår studie, som utifrån vad vi känner till är den bästa vetenskapliga studien med serologiska tester som hittills har genomförts.

Resultaten är preliminära och studien är pågående. Men de första uppgifterna visar att fem procent av befolkningen kan ha utvecklat antikroppar. Vilka slutsatser drar Spaniens regering utifrån det här?

– Det finns en stark tilltro till siffrorna. Vår slutsats är att vi har gjort rätt val när vi valt att vara försiktiga och sansade med hur landet ska öppnas igen. Det måste göras utan att vi kan räkna med att det finns en utbredd immunitet bland befolkningen. Vi kan även se att det finns en stor skillnad mellan olika provinser i landet. 

I Madrid, ett av de värst drabbade områdena av covid-19, visar studien att 11,3 procent av invånarna utvecklat antikroppar. I närliggande provinserna Soria, Cuenca och Segovia är andelen ännu något högre – medan endast mellan 1 och 3 procent av befolkningen i flera provinser i södra, nordvästra och östra Spanien beräknas ha utvecklat antikroppar.

Pedro Duque betonar att regeringen noga håller koll på hur situationen skiftar mellan olika delar av landet. I nuläget påverkar dock inte resultaten den nationella plan som tagits fram för hur det spanska samhället ska öppnas på nytt. 

– Våra planer hade kanske förändrats om resultaten varit helt annorlunda. Men de togs fram utifrån ett antagande om att det inte finns en signifikant immunitet bland befolkningen. Resultaten kan också vara till stor nytta för hur vi ska kunna planera för sjukvårdens kapacitet, säger Pedro Duque.

Den spanska studien har fått stor uppmärksamhet i Sverige de senaste dagarna. Flera forskare har påpekat att det finns stora osäkerheter i undersökningen – att den i själva verket kan spegla hur situationen såg ut i Spanien för flera veckor sedan och inte idag, samt att det finns en bristande tillförlitlighet i de snabbtester som har använts.

Pedro Duque berättar att man för studien ska genomföra ytterligare två analysrundor, för att kontrollera resultaten och ta fram mer uppgifter.

– I den andra analysen görs labbtester för att bekräfta resultatet från snabbtesterna. Häromdagen, utifrån 17.000 resultat, ser vi att säkerheten i snabbtesterna var 97 procent – och därför har vi stark tilltro till dem. Men, det är alltid så med vetenskap: varje gång du gör en bra studie så uppstår fler nya frågor än raka svar, säger Pedro Duque.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade under gårdagen den spanska studien för TT, och sa att man, utifrån den, inte kan dra slutsatser om hur situationen kan se ut i Sverige. Pedro Duque vill inte heller säga något om huruvida resultaten kan ge indikationer på hur situationen ser ut i andra delar av Europa.

– Den här typen av studier behövs på alla platser, annars riskerar man att behöva navigera i blindo. Det pågår, som jag förstår det, serologiska studier även i Sverige. Jag tror att det kan vara till stor nytta.

Spanien är hittills ett av de länder som drabbats hårdast av covid-19, med nästan 230.000 bekräftade fall. Fler än 27.000 personer har avlidit och Pedro Duque beskriver de senaste månaderna som förskräckliga.

– Vi har lidit mycket. Vårt sjukvårdssystem har pressats till bristningsgränsen. Men vårdpersonalen har lyckats ställa om och vi har fått fram medicinsk utrustning, säger han och fortsätter: 

– Det spekuleras mycket kring varför just Italien, Spanien och nu Storbritannien och USA har drabbats hårt. Vi försöker studera hur viruset genetiskt, och våra forskare tror att det spridits från minst 15 olika platser. Jag tror en anledning till att Italien och Spanien drabbats hårt är att det är ett nav dit många människor från hela världen tar sig. 

Regeringarna i Spanien och Sverige har valt olika strategier för att begränsa smittspridningen. Vad är din bild över de vägval som Sverige har gjort?

– Jag hoppas verkligen för svenska folkets skull att ni gjort rätt. Men här, hos er, och i alla andra länder återstår många månader innan vi kan säga att faran är över. Förhoppningsvis kan alla uthärda epidemin med så få liv förlorade som möjligt. Sveriges strategi är känd för att vara annorlunda, och som tur var har ökningen i antalet fall inte gått lika snabbt. 

Sakta har ni börjat öppna det spanska samhället. Hur kommer sommaren se ut för befolkningen i Spanien och i Madrid där du befinner dig?

– Som tur var har våren varit ganska regnig och vi längtar inte efter att gå ut lika mycket som när det är sol. Vi kommer att vara väldigt försiktiga och öppna landet ett litet steg i taget. Vi är alla övertygade om att det är viktigare att vara försiktiga än att öppna för snabbt.