Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spanjorer rök ihop om nya förbudet

Polisen har fått ingripa mot rökare som vägrat fimpa, restaurangägare trotsar öppet den nya lagen och ägaren till en bowlinghall fick sy ihop pannan på sjukhus efter ett rökrelaterat bråk. Den första veckan med rökförbud i Spanien har bjudit på en hel del dramatik.

Spanien har varit en av rökarnas sista utposter i Västeuropa. Krogägarna fick själva bestämma om rökning skulle vara tillåten deras lokaler, men nu är det stopp. Den 2 januari infördes en lag om strikt rökförbud i Spanien. Inte bara barerna ska numera vara rökfria. Det är också förbjudet att röka utanför sjukhus och på lekplatser och skolgårdar.

Motståndet mot rökförbudet har varit högljutt, inte minst från restaurangbranschen. Under den första veckan har spanska tidningar rapporterat om flera incidenter. I Montehermoso i provinsen Extremadura fick ägaren till en bowlinghall sys med 16 stygn sedan han försökt förmå några kunder att fimpa. Diskussionen övergick i slagsmål och även tre bowlare fick lättare skador.

I flera städer har polisen tillkallats när folk struntat i att det är förbjudet att röka utanför sjukhus.

Enligt BBC har myndigheterna tagit emot hundratals klagomål om att den nya lagen inte efterlevs. Det tydligaste exemplet är restaurangen Asador Guadalmina i Marbella i Andalusien som satt upp stora anslag i fönstren om att rökning är fortsatt tillåten. Ägaren försvarar sitt beslut med att så länge det är lagligt att sälja cigarretter måste det vara lagligt att röka dem.

– Om rökning är farligt för hälsan, vilket jag inte ifrågasätter, ska cigarrettförsäljning förbjudas på samma sätt som heroin och hasch, sade José Eugenio Arias till tv-kanalen Inter­economía tidigare i veckan.

José Eugenio Arias, själv icke-rökare, har fått flera efterföljare. Enligt El País har restaurangägare i bland annat Castellón valt att trotsa förbudet. De riskerar böter på upp till 10 000 euro.

I Spanien är 30 procent av befolkningen rökare. Varje år är 50 000 dödsfall kopplade till rökning. Trots protesterna menar hälsovårdsminister Leire Pajín att rökförbudet har ett brett stöd. Hon tror att icke-rökarna nu känner sig mer välkomna på barerna.
Rökförbudet i Spanien är ett av de hårdaste i Europa. Det går dock fortfarande att tända en cigarrett på uteserveringar och stränder. Hotellägare kan tillåta rökning i en tredjedel av rummen. Andra undantag är fängelser och ålderdomshem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.