Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spänning mellan Turkiet och Ryssland skruvas upp

Foto: Martin Meissner/AP

Frankrikes president Francois Hollande varnar för krig mellan Turkiet och Ryssland: ”Det pågår en upptrappning”. På lördagen tillkännagav Ryssland att landet förstärker en bas i Turkiets östra grannland Armenien.

Spänningen tilltar mellan Turkiet och Ryssland på grund av ländernas inblandning i Syrienkriget.

På lördagen uttryckte Moskva oro över Turkiets attacker mot Syrienkurdiska rebellfästen.

– Ryssland menar att sådan gränsöverskridande beskjutning av syriskt territorium är oacceptabel, sade president Putins talesman Dmitrij Peskov till pressen, enligt Reuters.

Samtidigt tillkännagav den ryska militären att Ryssland nu förstärker en militärbas i Armenien med modernare stridsflyg och helikoptrar, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Armenien gränsar till Turkiet i öster.

Ryska UD sade i går, fredag, att Moskva vill att FN:s säkerhetsråd diskuterar de turkiska planerna på att sätta in marktrupp i Syrien.

Samma dag uttryckte Frankrikes president Francois Hollande i en intervju stark oro över den snabba försämringen av relationen mellan de båda regionala stormakterna.

– Spänningen mellan Ryssland och Turkiet eskalerar och kan leda till krig, sade Hollande till radiokanalen France Inter.

Han uppmanade Ryssland att sluta stödja den syriska diktatorn al-Assad och upphöra med sina bombningar i Syrien.

– Förhandlingar måste återupptas, bombningarna måste upphöra, nödhjälp måste komma in, sade Hollande.

Den franska ledaren sade i intervjun att han framfört till ryssarna att de inte träffar rätt mål med sina bombningar och att de bombar civila, vilket är oacceptabelt.

Osämjan mellan Turkiet och Ryssland om Syrien har komplexa orsaker men beror i grunden på att det förstnämnda landet vill ha bort al-Assad och det sistnämnda är en av de få allierade till diktatorn i Damaskus.

Spänningen skruvades upp när Turkiet i november sköt ner ett ryskt stridsflygplan, som turkarna hävdar hade kränkt turkiskt luftrum.

Turkiet har, liksom Saudiarabien, vädrat idén att sätta in marktrupper i Syrien, men ännu har ingen konkret plan för detta diskuterats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.