Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spanningen-okar-i-hormuzsundet-usa-skyller-sabotageoperationer-pa-iran/

Världen

Spänningen ökar i Hormuzsundet - USA skyller ”sabotageoperationer” på Iran

Ett nålstick av Iran för att demonstrera landets inflytande över en av världens viktigaste oljerutter – eller en ”falsk flagg”-operation avsedd att jämna vägen för ett amerikanskt angrepp på Iran?

Rätta artikel

Spekulationens vågor går höga efter söndagens ”sabotageoperation” mot fyra oljetankfartyg som ska ha ägt rum öster om emiratet Fujairah nära Hormuzsundets mynning. 

Anledningen till att attentatet tills vidare placeras inom citationstecken är att såpass lite handfast information kommit ut om incidenterna, trots att dessa inträffat i en av världens mest trafikerade farleder.

Vad som hittills rapporterats är att sammanlagt sex fartyg, fyra oljetankers och två handelsfartyg, angripits med oidentifierade vapen som orsakat smärre hål i skroven, enligt de knapphändiga bildbevisen. Ett av tankfartygen, Andrea Victory, var ägt av ett norskt rederi. Det har aldrig varit någon risk att fartygen skulle sjunka. 

Tankfartygen hade ingen last vid tillfället. Inget oljespill och inga personskador har rapporterats. Ingen har hittills tagit på sig attentaten.

Trots de beskedliga skadeverkningarna har händelserna rört upp åtskilligt med turbulens och ryktesspridning. En bidragande orsak till högspänningen är USA:s militära uppladdning utanför Irans kust. Sedan några dagar ligger en så kallad anfallsgrupp från amerikanska flottan utanför Arabiska halvön. 

Anfallsgruppen är en enhet som bland annat omfattar hangarfartyget USS Abraham Lincoln, en missilkryssare och tre jagare - i slagstyrka överlägset hela den svenska flottan. Förutom fartygen har också tunga bombplan av typen B-52 skickats till regionen.

I tillägg till den militära styrkedemonstrationen har USA nyligen skärpt de ekonomiska sanktionerna mot Iran, något som påverkar landets livsviktiga oljeexport. 

Iran har svarat med att hota att blockera Hormuzsundet för fartygstrafik.

– Kan vi inte använda (sundet), kommer vi att stänga av det, sade Alireza Tangsiri, befälhavare för Revolutionsgardets marina enhet, till den iranska nyhetsbyrån Fars i slutet av april.

Hormuzsundet är en trång passage mellan Persiska viken och Arabiska havet. Här passerar en tredjedel av all världens råolja som transporteras till sjöss. Sundets strategiska betydelse har medfört att det regelbundet används som slagträ av Iran i landets konflikt med USA. 

Det är ingen tvekan om att de påstådda sabotageaktionerna trappat upp läget ytterligare. Både militärt och på den skakiga energimarknaden. Efter incidenterna utanför Fujairah  höjdes oljepriset per fat med nära 2 procent.

Den konservativa amerikanska dagstidningen Wall Street Journal citerade på tisdagen en anonym källa inom administrationen som ”antyder” att Iran kan vara skyldigt till attentaten. 

Irans utrikesministerium har tidigare kallat händelserna ”beklagliga och oroande”. På tisdagen sade iranska parlamentets talesman Behrouz Nemati till nyhetsbyrån Irna att ”israeliskt ofog” ligger bakom attackerna.

Bristen på genomsynlighet och kalla fakta har spätt på ryktesfloran på sociala medier, där det bland annat talas om att händelserna skulle vara orkestrerade av USA eller Saudiarabien i syfte att starta krig mot Iran. En annan förklaring skulle vara att Iran vill visa att de med enkla medel kan skada oljetransporterna.

Men oavsett vem som utfört sabotagedåden och vilka motiv som ligger bakom, är händelsen en tydlig illustration av det instabila läget kring Persiska viken just nu. En situation där en enskild felbedömning riskerar att dra i gång en händelsekedja som kan få ytterst obehagliga konsekvenser.