Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spansk-marockansk-terrorcell-sprangd/

VÄRLDEN

Spansk-marockansk terrorcell sprängd

Kraftigt beväpnad polis på Las Ramblas i Barcelona.
Kraftigt beväpnad polis på Las Ramblas i Barcelona.

Spansk och marockansk polis har sprängt en extremistcell som hade för avsikt att genomföra attentat, enligt spanska myndigheter. Gruppen hade sex medlemmar som ska ha planerat och tränat inför någon form av våldsam attack.

TT-AP Text

Fem av de gripna är marockaner och en spanjor med marockansk bakgrund, enligt inrikesdepartementet i Madrid. Den 39-årige marockan som tros ha varit ledare för cellen bodde i den spanska enklaven Melilla i Nordafrika, men greps under ett besök i grannlandet. Han misstänks ha rekryterat ungdomar med hjälp av IS-propaganda.

I augusti dödades 16 människor då förmodade IS-sympatisörer mejade ned fotgängare på boulevarden Las Ramblas i Barcelona och genomförde en bilattack på strandpromenaden i Cambrils.

Sedan mitten av 2015 har spanska myndigheter gripit 199 personer misstänkta för kopplingar till extremism.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt