Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spansk polis visar upp omfattande vapenbeslag

Spansk polis har släppt bilder på ett omfattande beslag av vapen från en grupp organiserade brottslingar. Sammanlagt rör det sig om över 10.000 automatkarbiner, maskingevär, pistoler och revolvrar, uppger BBC.

Fem personer har gripits och stora mängder ammunition och granater beslagtogs i en polisoperation mot vapensmuggling som genomfördes i januari i Spanien. Enligt polisen hittade man också en illegal verkstad där man återställde så kallade avaktiverade vapen. Det innebär att vapnen på olika sätt gjorts obrukbara, genom att man exempelvis svetsar igen patronläget så att det inte går att föra in ammunition i ett gevär.

Enligt polisen hade vapnen lätt kunnat hamna på den svarta marknaden och operationen involverade anti-terrorismpolis från flera spanska städer. Europol som bistått utredningen sa att vapen från gruppen sålts i Spanien, Frankrike och Belgien, skriver BBC.

Gruppen ska ha införskaffat vapnen till stor del på laglig väg genom olika auktioner där samlare kan köpa avaktiverade vapen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.