Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 12:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spanska-forskare-finner-hoga-halter-avforing-i-hasch/

Världen

Spanska forskare finner höga halter avföring i hasch

Hasch som säljs i Madrid innehåller farligt höga nivåer av fekalier. Foto: Helena Landstedt/TT

Hasch som säljs i Madrid innehåller farligt höga nivåer av fekalier, vilket beror på det sätt som drogen smugglas in i Spanien. Det visar en studie utförd av forskare vid Complutenseuniversitetet i Madrid.

Rätta artikel

En forskargrupp, ledd av farmakologen José Manuel Moreno Pérez, samlade på sig hasch från gatulangare i Madrid och dess närhet. Sammanlagt fick de in 90 olika prover som sedan analyserades, skriver forskarna i en artikel publicerad i den vetenskapliga tidskriften Forensic Science International

Analyserna visade att det insamlade materialet ofta innehöll mycket annat än bara cannabis. Speciellt gällde det förpackningar, som forskarna skriver, i form av ekollon. Inte mindre än 93 procent av ”ekollonen” var kontaminerade med e-kolibakterier. Dessutom fann forskarna, enligt BBC, att 40 procent av ”ekollonen” även hade en lukt av bajs.

Förklaringen ger José Manuel Moreno Pérez till den spanska tidningen El País: Innan drogen förs in i Spanien förpackas den i små pellets av plast och sväljs av smugglare. Väl framme tar dessa sedan laxermedel för att få ”ekollonen” ur kroppen så att langarna kan sälja dem på gatan.

Forskarna undersökte också hasch såld i form av rektangulära kakor. Där var förekomsten av e-koli lägre, men upptäcktes ändå i så hög andel som 29,4 procent av de analyserade proverna.

E-kolibakterien kan bland annat orsaka diarré, feber och blod i avföringen.

Cirka tio procent av de analyserade proverna innehöll också mögelsvampen aspergillus. Totalt fann de spanska forskarna att 88,3 procent av de haschprover de samlat in kring Madrid var otjänlig för mänskligt bruk.

Det är olagligt att köpa, sälja och importera cannabis till Spanien. Däremot är det tillåtet att odla för eget bruk och att använda drogen så länge det görs utom synhåll.