Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Spänt läge efter att ryssar dödats i USA-bombning

Syriens president Bashar al-Assad, Rysslands president Vladimir Putin, och rysslands försvarsminister Sergej Shoigu.
Syriens president Bashar al-Assad, Rysslands president Vladimir Putin, och rysslands försvarsminister Sergej Shoigu. Other: Mikhail Klimentyev

Anmärkningsvärt dämpad. Det är det enda sättet att beskriva Moskvas reaktion på att ryska soldater i Syrien för första gången har dödats i en USA-bombning. Det ökar risken för en stormaktskonfrontation i ett krig där det inte alltid går att veta vem som slåss mot vem.

Mitt i det blodiga inferno som pågår i Syrien – ett allas krig mot alla, där diktatorn Bashar al-Assad steg för steg tycks gå mot någon slags seger – är det svårt att urskilja hur frontlinjerna går. 

Syrier stödda av ryssar strider mot syrier stödda av USA, kurder stödda av USA slåss mot Iranstödda syrier, turkar attackerar kurder, iransk milis krigar mot syrier och utländska jihadister, alla bekämpar återstoden av IS, och nu – amerikaner flygbombar ryssar. 

Det senare hände inte ens mellan Sovjet och USA under det kalla krigets supermaktkonfrontation.

Det dramatiska i det som hände i östra Syrien i förra veckan har nu börjat klarna: Ett okänt antal ryssar, troligen legosoldater, miste livet i en amerikansk bombattack i Dayr az-Zawr-provinsen. 

Visserligen har varken USA eller Ryssland medgett att det fanns ryssar bland de döda. Båda parter tvår sina händer. USA:s försvarsminister James Mattis hävdar att han saknar sådan information, medan det ryska försvarsministeriet talar om 25 stupade syrier, men inga ryska dödsfall. Den ryska tidningen Kommersant förklarar det med att militären bara ansvarar för soldater i reguljära förband, inte ”frivilliga” som deltar i kriget.

I ryska tidningar – som annars inte rapporterar om ryska militära förluster på slagfälten i Ukraina och Syrien – har redan minst fyra stupade ryssar namngetts. 

Den statliga nyhetsbyrån Tass nämnde att två män från staden Asbest i östra Ural dödats i Dayr az-Zawr den 7 februari. Nyhetsbyrån Interfax uppgav att en medlem i ett kosackförband från Kaliningrad dödats i strid. 

Enligt nyhetsbyrån AP har ryska medier, med hänvisning till obekräftade uppgifter, hävdat att förlustsiffrorna kan ha varit högre än 100 dödsoffer, där merparten ska ha varit ryssar. Bloomberg talar om 200 döda ryssar, med hänvisning till en USA-källa. 

De ”frivilliga” ryssarna tillhör till stor del förbandet Grupp Wagner, en privatstyrka bestående av veteraner från de ryska krigen i Tjetjenien och östra Ukraina. De deltar i markstrider i Syrien, något som den ryska armén officiellt inte gör. Förluster har även tidigare rapporterats i ryska medier: fram till sommaren 2016 ska 62 av Wagners soldater ha stupat.

Gruppen bildades efter annekteringen av den ukrainska halvön Krim 2014, som utfördes av ryska specialstyrkor – "de små gröna männen". Vladimir Putin förnekade till en början att reguljära ryska förband deltog i ockupationen. Men operationen var så framgångsrik att Kreml beslöt att bilda en särskild enhet för hemliga uppdrag utanför Ryssland. 

Förra veckans sammandrabbning inleddes med att Assadtrogna förband – förstärkta av ryska legosoldater – nära Dayr az-Zawr avancerade med stridsvagnar och artilleri för att inta oljefälten i provinsen, som för en tid sedan erövrades från IS av kurdiska förband understödda av de amerikanska specialförband som är förlagda i området.

De kurdiska styrkorna larmade USA-militären, och svaret blev skoningslöst. Amerikanskt flyg sattes in – stridsplan av typen F-15, strategiska B-52-bombplan, Herculesplan, attackhelikoptrar och drönare – och krossade den angripande markstyrkan.

I försvarsministeriets uttalande heter det att ”orsaken till incidenten var åtgärder som inte godkänts av den ryska operativa gruppens befäl”. Det är ett sätt att markera distans, och att säga att de dödade inte var en del av reguljära ryska arméförband.

Det kan också vara förklaringen till att den ryska ledningen inte förhandsinformerades om attacken. USA:s och Rysslands staber i Syrien har annars daglig kontakt för att säkra att deras militär inte av misstag skjuter på varandra.

Å andra sidan vore det märkligt om den ryska militära underrättelsetjänsten inte visste vad en tungt beväpnad rysk privatarmé i Syrien har för sig. 

Den officiella ryska reaktionen var nedtonad, även om utrikesminister Sergej Lavrov, utan att nämna det amerikanska flyganfallet, kritiserade USA för att ta ”farliga, ensidiga steg som ser ut som försök att skapa en kvasistat på en stor del av Syriens territorium, från Eufrats östra stränder till gränsen mot Irak.” 

Kurdiska företrädare misstänker att det misslyckade angreppet kan ha varit ett ryskt försök att ”testa” USA:s villighet att försvara erövrad mark i Syrien. I så fall var beskedet tydligt: tills vidare biter vi oss kvar. 

Men det är mindre klart vilka långsiktiga planer – om några alls – som Donald Trump har för USA:s framtida roll i Syrien.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.