Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 02:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spant-lage-infor-presidentvalet-i-afghanistan/

Världen

Spänt läge inför presidentvalet i Afghanistan

Sittande presidenten Ashraf Ghani på en valaffisch i Kabul, inför presidentvalet på lördagen. Foto: Rahmat Gul/AP

Afghanistan går på lördagen till presidentval i ett läge när våldet ökar och fredsförhandlingarna mellan USA och talibanerna är avbrutna. Liksom för fem år sedan står valet mellan den sittande presidenten Ashraf Ghani och hans utmanare, regeringschefen Abdullah Abdullah.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har över 100.000 militärer och poliser placerats ut för att vakta landets 7.000 röstlokaler som sätts upp i skolor, moskéer och sjukvårdsinrättningar. Även de utländska militärerna i landet, majoriteten amerikaner, ska hjälpa till med att säkra valproceduren och att röstsedlarna sänds in för räkning.

I vilken mån de ska räcka till för att hindra självmordsbombningar och missilattacker som talibanerna har hotat med på valdagen återstår att se. 

En annan fråga är hur legitimt, fritt och rättvist valet blir, i och med att valfusk är vanligt förekommande och en stor del av vallokalerna – enligt vissa bedömningar en tredjedel - ligger i områden som kontrolleras av talibanerna eller terroriseras av terrorgruppen IS.

Det betyder att det inte blir möjligt att rösta i delar av landet. Inte någon gång sedan de störtades år 2001 har talibanerna behärskar en så stor del av landet. 

”Vi ber alla landsmän att avstå från att ge sig ut från sina hem denna dag så att, Allah förbjude, ingen blir skadad”, varnade talibanerna i ett uttalande inför valdagen.

Säkerhetsstyrkor vid en vägspärr i Jalalabad, inför valet på lördagen. Foto: Noorullah Shirzada/AFP

För att motverka fusk och flergångsröstning kommer alla som lägger en valsedel få doppa fingret i bläck som inte går att få bort. Men det kan också innebära en personlig risk för dem som återvänder till områden som talibanerna kontrollerar. Det finns uppgifter om att talibanerna har huggit av fingret på personer som har röstat.

De islamistiska talibanerna, som sedan årets början har förhandlat om fred med USA-företrädare, erkänner varken valet eller regeringen i huvudstaden Kabul som den betraktar som en amerikansk marionett.

På lördagen är det första valomgången i det krigsdrabbade och söndrade landet. Det splittrade fältet med 18 kandidater innebär sannolikt att det blir en andra valomgång, eftersom det krävs minst 50 procent av rösterna för att segra i första omgången.

Därmed bli valet troligen ett slags repris av valet 2014, med samma två män i kampen om segern; president Ashraf Ghani och regeringschef Abdullah Abdullah. Inga andra trovärdiga kandidater har dykt upp.

Ashraf Ghani. Foto: Massoud Hossaini/AP

Det mesta tyder på att Ghani till slut vinner igen, men det finns farhågor för en upprepning av valet för fem år sedan även på ett annat sätt. Då var resultatet så jämnt mellan Abdullah och Ghani – och ifrågasatt på grund av anklagelser om utbrett valfusk – att det krävdes månader av USA-medlade förhandlingar mellan de två lägren för att få resultatet fastställt.

Till slut blev kompromisslösningen en maktdelning mellan de två. En ”nationell enhetsregerings” bildades, där Ghani blev president, och en ny funktion som ”chief executive”, en sort premiärministerpost, skapades för Abdullah.

Abdullah Abdullah. Foto: Rahmat Gul/AP

Nu är epoken med en nationell enhetsregering över, och närmast riktas blicken mot den som till slut leder regeringen i Kabul –- vilket alltså inte lär ske förrän tidigast om några månader, efter att den andra valomgången har genomförts den 23 november.

Den som till slut tar över kommer bli den som får avgöra sig hur regimen i Kabul ska ställa sig till de nu avbrutna fredsöverläggningarna med talibanerna som inleddes utan den internationellt erkända regeringens medverkan.