Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spänt läge mellan USA och Pakistan

Stegringen av USA:s attacker mot militanta islamister i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan slår nu tillbaka mot landet.

Pakistan ser med djupt missnöje på USA:s bombningar och meddelar att drönarattacker på pakistansk mark är oursäktliga.

"Vi anser att attackerna är kontraproduktiva likväl som en kränkning av vår suveränitet", sade Abdul Basit, talesman för Pakistans utrikesdepartement till AFP.

Sedan i början av september har antalet drönarattacker varit rekordhögt; 26 bombningar med runt 150 döda till följd. Senast på torsdagseftermiddagen sköts fyra personer ihjäl i Khaisoori i Norra Waziristan.

Pakistans Washingtonambassadör Hussein Haqqani sätter det eskalerade våldet i samband med de terrorhot mot mål i Europa som USA säger sig ha uppdagat, enligt BBC.

I ett försök att blidka Pakistan har USA enligt internationella medier flera gånger bett om ursäkt för att i förra veckan ha skjutit ner en arméhelikopter och dödat två pakistanska soldater i tron att de var islamistiska militanta.

- Vi framför våra djupaste ursäkter till de omkomna patrullmännens familjer. Pakistans modiga säkerhetsstyrkor är våra allierade i ett krig som hotar både Pakistan och USA, sade ambassadören Anne Patterson sent på onsdagen.

Orden följdes av en liknande ursäkt från USA:s högste militär, amiral Mike Mullen, på torsdagen.

Som svar på dödsolyckan stängde Pakistan genast Torkham-övergången i Khyberpasset. Genomfartsleden hölls stängd även på torsdagen.

Enligt USA:s försvarsdepartement kommer 75 procent av Natotruppernas försörjning och 40 procent av dess bränsle via Pakistan, skriver Reuters.

Vägen genom Khyberpasset är den smidigaste, men det finns ytterligare en rutt som går genom Baluchistan i sydväst. Där sattes i onsdags över 40 konvojlastbilar i brand av talibaner på den pakistanska sidan gränsen.

Enligt Nato är inga militära operationer i fara på grund av försörjningsproblemen, då man har bunkrat resurser och upparbetat rutter via länder som Ryssland och Uzbekistan.

Men våldsamheterna i Pakistan fortsatte sent på torsdagen, då två självmordsbombare sprängde sina bomber vid ett tempel i hamnstaden Karachi. Minst sju personer dödades vid terrordåden, då många hade samlats för en högtidsstund.

Samtidigt kommer besvärande uppgifter om att Pakistans militära underrättelsetjänst ISI uppmuntrat till en upptrappning av våldet i regionen, inklusive det som utövas mot civila, samt pressat talibanernas befälhavare att vägra vapennedläggning och fredssamtal.

Pakistanska myndigheter avvisar anklagelserna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.