Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spant-mellan-demonstranter-och-polis-i-hongkong/

Världen

Spänt mellan demonstranter och polis i Hongkong

Foto: Nicolas Asfouri/AFP

Tusentals demonstranter, mestadels svartklädda, fyllde på söndagen gatorna i Hongkongs shoppingkvarter Tsim Sha Tsui, en vecka efter demokratiförespråkarnas jordskredsseger i lokalvalet. Manifestationen fick avbrytas i förtid efter några incidenter med kravallpolis.

Efter en vecka med få aktiviteter samlades på söndagen åter tusentals regeringskritiska demonstranter i centrala Hongkong.

För precis en vecka sedan rönte demokratirörelsen stor framgång i lokalvalen, vilka resulterade i att kandidater som vill värna demokratin och är kritiska till mer inflytande från fastlands-Kina nu kontrollerar 17 av 18 distrikt i jättestaden.

Söndagens marsch gick genom turist- och shoppingdistriktet Tsim Sha Tsui på Hongkongs fastlandsdel Kowloon – från kulturcentret i hamnen till området Hung Hom.

Den 1.200 meter långa marschvägen, som godkänts av polisen, började klockan 15.30 lokal tid (08.30 svensk tid). Bara en kort stund efter start använde polisen pepparsprej mot en grupp demonstranter som ansågs ha avvikit från den anvisade rutten, rapporterar South China Morning Post.

”Hämnas, hongkongbor”, hördes demonstranter skandera.

Efter ungefär en timme avfyrade polisen två tårgasbehållare mot demonstranter som kastat olika föremål mot ordningsmakten.

Senare sade polisen att det var tegelstenar som kastats och att tårgasen var ”en minimiåtgärd” för att kunna återställa ordningen.

Utanför rymdmuseet, alldeles i början av marschvägen, jagade kravallpoliser undan en grupp demonstranter.

Ytterligare några incidenter inträffade.

Strax efter klockan 17, nästan en timme före den tillståndsgivna tidsgränsen, förklarade manifestationens arrangör att evenemanget var slut.

Någon halvtimme senare sågs kravallpolis rensa området framför rymdmuseet på folk och hördes förklara att sammankomsten nu var illegal.

Vid 18-tiden motade polisen bort människor i närheten av marschvägens slutpunkt utanför arenan Coliseum, där några demonstranter rest en svart flagga med slagordet ”Befria Hongkong; vår tids revolution”.