Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 12:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spant-mellan-turkiet-och-ryssland-efter-nedskjutning/

Världen

Spänt mellan Turkiet och Ryssland efter nedskjutning

00:51. Ett krigsflygplan störtar på gränsen mellan Turkiet och Syrien.
Bild 1 av 1

Turkiet informerade på tisdagen FN:s säkerhetsråd om att landets flygvapen skjutit ned ett oidentifierat stridsflygplan som kränkt turkiskt luftrum. Planet, ett ryskt bombplan av typen Suchoj Su-24, befann sig enligt Ryssland hela tiden i syriskt luftrum och Kreml varnar nu för ”allvarliga konsekvenser”.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har vädjat till Turkiet och Ryssland om att dämpa spänningen. Han hoppas att ”en trovärdig och noggrann genomgång kommer att klargöra vad som hänt och ge stöd för att framtida upprepningar ska undvikas”, sade generalsekreterarens talesperson Stephane Dujarric på tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Två piloter, utrustade med fallskärm, ska ha skjutit sig ut från det attackerade planet. Ryska militärhelikoptrar skickades till platsen för att leta efter dem.

Någon timme efter kraschen sände en syrisk rebellgrupp en videofilm till nyhetsbyrån Reuters som uppges visa en av piloterna svårt skadad på marken. DN har sett filmklippet som visar en till synes livlös man omgiven av beväpnade män. ”En rysk pilot. Gud är större”, hörs en eller flera personer säga på arabiska. Männen talar också om ”ett ryskt flygplan”.

En ställföreträdande ledare för en turkmenisk rebellgrupp säger att man dödade båda piloterna när de kom ner till marken, skriver Reuters.

En turkisk regeringsrepresentant säger till Reuters att minst en av piloterna fortfarande kan vara vid liv:

– Det ska inte ses som ett faktum, utan som en möjlighet. Vi försöker verifiera informationen och vidtar alla nödvändiga åtgärder för att ombesörja deras återförande, säger representanten, enligt Reuters.

Ryska militären säger sig ha kunnat slå fast att en pilot dödats, när han besköts från marken. Därefter ska en rysk soldat ha dödats under en påföljande räddningsaktion.

Rysslands försvarsministerium säger i ett uttalande att flygplanet uteslutande befunnit sig i syriskt luftrum. Man påstår sig ha ”objektiva bevis” för att så är fallet, uppger ryska nyhetsbyrån Interfax. 

Turkisk militär hävdar att ett flygplan kränkt turkiskt luftrum och att det varnades tio gånger inom loppet av fem minuter. Det sköts sedan ned av turkiska stridsflygplan av typen F-16.

Inte heller den delen av händelseförloppet är länderna ense om. Ryssland hävdar att planet sköts ned av luftvärn på marken. 

Flygplanet störtade på den syriska sidan av gränsen, cirka tre mil från Medelhavskusten och nära byn Yamadi.

Rysslands president Vladimir Putin sade vid en pressträff att det ryska planet aldrig utgjorde något hot mot Turkiet, att det befann sig i syriskt luftrum, fyra kilometer från gränsen till Turkiet, när det sköts ned. Nedskjutningen är en ”dolkstöt i ryggen” och kommer att få allvarliga konsekvenser för de rysk-turkiska relationerna, enligt Putin.

Putin ifrågasatte varför Turkiet inte kontaktade Ryssland i samband med nedskjutningen.

– I stället för att omedelbart upprätta en kontakt med oss så tog Turkiet kontakt med Nato för att diskutera händelsen – som om det vore vi som skjutit ned ett Natoplan, sade Vladimir Putin under en direktsänd pressträff.

Turkiets försvarsattaché i Moskva kallades på tisdagen upp på det ryska försvarsminsteriet för att delges en formell protest. Bara några minuter senare kom uppgifter om att en rysk helikopter träffats av en pansarvärnsrobot i Syrien. Det är en syrisk väpnad grupp som hävdar att de angripit helikoptern, enligt människorättsorganisastionen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). 

DN har tidigare rapporterat om hur Turkiet i oktober sköt ned en drönare i närheten av gränsen till Syrien. Den visade sig senare vara rysktillverkad.

Den nu aktuella händelsen är den första där ett ryskt – eller sovjetiskt – flygplan skjutits ned av en Natomedlem sedan 1950, enligt Reuters.