Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spänt när Clinton och Sanders möttes sista gången i tv

Foto: Patrick Semansky/AP

Med bara dagar kvar till Iowas primärval och Hillary Clinton och Bernie Sanders sida vid sida, är intensiteten maximal. När Demokraternas kandidater för sista gången innan valet framträdde samtidigt i en tv-sänd utfrågning från Iowas huvudstad Des Moines var det ett tillfälle ingen av dem hade råd att missa. 

Stolar var placerade på scenen i Des Moines, men de lämnades därhän av samtliga demokratiska kandidater – som var alltför energifyllda för att sitta ned. De var på tårna.

Publiken ställde frågor till de tre – Bernie Sanders, Martin O’Malley och Hillary Clinton – i tur och ordning, och i sina svar ansträngde sig både Hillary Clinton och Bernie Sanders för att stå ut från den andre. Utfrågningen skedde i regi av det demokratiska partiet i Iowa i samarbete med Drake University och CNN.

– Klimatförändringar, ojämlikhet, fattigdom, kampanjfinansiering – allt detta är så allvarligt att vi måste gå bortom den gängse, etablissemangets politik. Det är därför vi behöver en politisk revolution, sade Bernie Sanders, och markerade tydligt att han står för en drastisk omläggning av politiken – i motsats till Hillary Clinton, vars förslag i högre grad handlar om att bygga vidare på president Barack Obamas politik.

Sanders förklarade också, som svar på en publikfråga, vad han menar med ”demokratisk socialism”, den etikett han fäster på sig själv:

– Demokratisk socialism betyder för mig är att ekonomiska rättigheter, rätten till ekonomisk trygghet, borde existera i USA… Vad den här kampanjen handlar om och vad jag tror på är att skapa en stat som fungerar för alla, inte bara för de på toppen.

Han betonade också att hans förslag inte är särskilt radikala – och har genomförts i länder som Tyskland och i Skandinavien – och upprepade sina paradnummer, med Wall Street, ojämlikhet och reformer, inklusive skattehöjningar.

– Ja, det blir skattehöjningar. Men om man i dag betalar 10.000 dollar om året i sjukförsäkring, och i stället får skattehöjningar om 5.000 dollar, har man ändå mer kvar, sade Sanders.

Hillary Clinton, å sin sida, framhöll sin långa erfarenhet, i synnerhet på det utrikespolitiska området, och att den är avgörande och kritisk för förmågan att vara president.

– Jag vet att det är tufft. Många miljoner har lagts på att bekämpa mig – inte bara sakfrågorna, utan mig. Jag har gått vidare, och jag står fortfarande upp. Är man ny i politiken undrar man: ”Men gud, vad är detta!? Vad händer!?” Om man har varit med ett tag förstår man att man måste fråga sig: ”varför sker detta?” Och man måste fortsätta. You got to keep going. Det är inte lätt, men det här landet behöver en erkänd kämpe.

Clinton fick en rad kritiskt hållna frågor från publiken. En ung man frågade hur det kom sig att många unga människor ser henne som oärlig och att hon hos dem inte väcker samma entusiasm som Bernie Sanders – ett faktum som ofta beskrivs av medier och politiska kommentatorer. En annan person undrade hur Clinton kommer att hantera Benghazi-frågan under valet, om hon blir Demokraternas kandidat.

Clinton svarade med ett rykande försvar för att inte göra amerikanska tragedier till partipolitik och smutskastning, och sa att USA gör bättre i att försöka dra lärdom av begångna misstag – och berömde sig själv och flera föregångare, bland dem den tidigare utrikesministern Madeleine Albright – för att ha offentliggjort de oberoende utredningar som gjorts efter händelser där amerikanska medborgare dödats i dåd utomlands.

Clinton fick också en fråga från en Sanders-supporter om hur väljarna ska vara säker på att Clinton fortsätter att prioritera ojämlikhet, Sanders huvudfråga.

– Jag måste säga att jag har slagits för jämlikhet i över 40 år, och inte bara ekonomisk jämlikhet, utan etnisk, könsmässig och sexuell, inledde hon en längre redogörelse för sin historia.

Framträdandet var ingen regelrätt debatt, och kandidaterna var i stället ensamma på scenen en och en. Publikfrågor tvingade kandidaterna att rikta sig direkt till väljarna – och kunde inte vifta bort en fråga med en moderators eventuella vinkling. Samtidigt fanns inga replikskiften eller följdfrågor.

Läget inför primärvalet i Iowa är mycket jämnt.

Nationellt leder Hillary Clinton fortfarande över Bernie Sanders med 52 procent mot 38, men i denna första delstat att gå till val ligger de båda jämsides. Iowas invånare har tidigare val överraskat såväl politiska kommentatorer som opinionsmätare med hur de röstat – när Hillary Clinton var här sist, 2008, kom hon först trea efter inte bara Barack Obama (som storskrällde) utan också efter John Edwards.

Något av en sådan skräll hoppas fortfarande Martin O’Malley på. Den förra guvernören i Maryland är fortfarande, med ett stöd på några få procent, kandidat, och sa i sitt korta avslutningsanförande:

– Iowa brukat hitta ett sätt att lyssna genom bruset, och det var vad ni gjorde när ni för åtta år sedan lyfte Barack Obama. Jag är den enda av oss tre som kandiderar nu som enar, inte splittrar, och som får folk att komma samman.

Han hade då undvikit att svara på CNN-moderatorn Chris Cuomos fråga på vilket råd Martin O’Malley vill ge sina supportrar om han själv inte får tillräckligt stöd.

Republikanerna möts en gång till, på torsdag. Sedan är det slutligen dags för själva valet. På måndag gäller det i Iowa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.