Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spår efter terrordåden leder till Sverige

Terrordrabbade Zaventem, Bryssels internationella flygplats.
Terrordrabbade Zaventem, Bryssels internationella flygplats. Foto: AP

Efter att belgisk polis släppt identiteterna på de terrorister som tros ligga bakom tisdagens sprängningar i Bryssel riktas nu ljuset även mot den 35-årige man som under flera år varit skriven i Sverige.

Det gäller 35-årige Mohammed Belkaid som sköts till döds i förra veckan i samband med en antiterrorräd mot en lägenhet i Brysselkommunen Forest. Enligt uppgifter till den belgiska tv-kanalen RTBF hyrdes lägenheten där Belkaid barrikaderat sig av en av de nu utpekade bröderna El Bakraoui. 

På platsen hittade polis en IS-flagga, vapen och dna från Salah Abdeslam som spelade en centrsal roll i Parisattentaten. Det tyder på att Mohamed Belkaid – som varit skriven i Sverige flera år – har kopplingar till terrorister som misstänks ha varit direkt inblandade i såväl dåden i Paris som i Bryssel.

Två månader före attentaten i Paris registrerades Mohamed Belkaid tillsammans med Abdeslam och en tredje person när de passerade en vägspärr mellan Österrike och Ungern. Den tredje personen var 25-årige Najim Laachraoui som på onsdagskvällen, enligt uppgifter i belgiska medier, hade kopplats till självmordsbombningarna på tisdagsmorgonen på Bryssels flygplats Zaventem.

Dna-spår tyder på att det var Laachraoui som tillsammans med 30-årige Ibrahim El Bakraoui genomförde självmordsattackerna i flygplatsens terminalhall.

Mohamed Belkaid kom till Sverige 2010 och gifte sig med en svensk kvinna. Ett år senare beviljades han uppehållstillstånd. Han bosatte sig i en kommun norr om Stockholm, på en adress där han ännu var skriven då han sköts ihjäl i samband med förra veckans terrorräd i Bryssel. Under tiden i Sverige gjorde han sig skyldig till flera mindre brott, däribland stöld och brott mot knivlagen.

I april 2014 reste Mohamed Belkaid till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten, enligt det uppmärksammade terrorregister som en avhoppare till Islamiska staten läckt till den brittiska tv-kanalen Sky News. Registret innehåller detaljerade uppgifter om tiotusentals IS-rekryter. Av dokumenten framgår att 35-åringen ska ha bockat i rutan där han önskar bli självmordsbombare.

I början av december efterlystes Mohamed Belkaid internationellt, misstänkt för inblandning i terrordåden i Paris som krävde 130 människors liv.

Svenska säkerhetspolisen vill inte kommentera spåren som leder till Sverige.

– Det är för tidigt att säga. Vi har kontakt med internationella samarbetspartner. Vi avvaktar nu utredningen som sker i Frankrike och det som kommer att ske i Belgien, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Hade ni koll på Mohamed Belkaid under tiden han levde i Sverige?

– Vi går aldrig in på enskilda uppgifter.

Enligt de belgiska utredarna var Mohamed Belkaid känd under falskt namn, Samir Bouzid, i jihadistisksa kretsar i Belgien, där han vistades illegalt.

Efter att polisen slog till mot lägenheten i Forest uppstod intensiv skottväxling. Polisstyrkan som kom till platsen möttes av en skur av kulor och fyra av poliserna skadades, varav en svårt. Belkaid sköts ihjäl av en prickskytt, men två personer lyckades fly och har sedan dess jagats av polis. Om det rör sig om någon av de nu huvudmisstänkta för dåden i Bryssel är ännu oklart.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.