Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Schulz avgår som SPD-ledare med omedelbar verkan

SPD-politikerna Martin Schulz och Andrea Nahles.
SPD-politikerna Martin Schulz och Andrea Nahles. Other: Britta Pedersen/AFP

Berlin. Med bara veckor kvar till den avgörande medlemsomröstningen om en ny tysk regering står de tyska Socialdemokraterna utan en ordinarie partiledare. Detta efter att SPD-toppen Martin Schulz avgått med omedelbar verkan på tisdagskvällen. 

Egentligen har de tyska Socialdemokraterna SPD haft ganska goda anledningar att fira regeringsuppgörelsen med förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater CDU/CSU, som undertecknades i förra veckan. Partiet knep hela sex ministerier och fick igenom  en rad hjärtefrågor. "Hade vi förhandlat en halv dag till hade de de nog gett oss även posten som förbundskansler", raljerade partisekreteraren Lars Klingbeil nöjt när maratonförhandlingarna väl var i hamn. 

Men trots framgångarna håller partiet på att slitas sönder i bittra personstrider. På tisdagen kulminerade krisen när den hårt kritiserade partiledaren Martin Schulz meddelade att han avgår med omedelbar verkan. Schulz, som för mindre än ett år sedan hälsades som en förnyare och frälsare, är redan ute i kylan.  

– Jag lämnar utan bitterhet eller ilska, sade Schulz när han mötte pressen på högkvarteret i Berlin. 

Läs mer: Hyllades som förnyare – blev en belastning  

Det plötsliga avgångsbeskedet kommer bara dagar efter att Martin Schulz tvingats backa från planerna på att bli Tysklands nästa utrikesminister, en post han erövrat trots tidigare löften om att inte sätta sig i en Merkelledd regering. Det har gett intrycket av att SPD-toppen sett till sina egna snarare än till partiets intressen, vilket fått många gräsrötter att förlora såväl förtroendet som tålamodet med partiledarens nycker. Den senaste veckan ska hundratals medlemmar ha skrivit till partiet och hotat att gå ur om de inte byter ut Schulz. 

Nu har de fått som de ville. 

Martin Schulz dagar i den tyska inrikespolitiken är räknade för den här gången. Det har skett till priset av katastrofala opinionssiffror. I den senaste mätningen får SPD bara 16,5 procent av väljarstödet (opinionsinstitutet Insa, 2.608 tillfrågade, 9-12 februari).

Läs mer: Martin Schulz tvingas backa om tung post i ny regering 

En enig partiledning föreslår Andrea Nahles, gruppledare i förbundsdagen, som ny partiledare. Det blir upp till henne att läka såren och rädda regeringsuppgörelsen. 47-åringen anses vara karismatisk, engagerad och bestämd. Andrea Nahles har en lång bakgrund inom SPD och anses stå på god fot med partibasen, egenskaper som lär behövas när gräsrötterna ska övertygas om att rösta ja till regeringen. 

Utgången av medlemsomröstningen är ytterst oviss. Den senaste veckans personfejder lär inte ha stärkt ja-falangen. 

Men det kommer att dröja innan Nahles kan ta över efter Schulz. Först måste hon väljas under en extrainsatt kongress som kommer att hållas den 22 april. Fram till dess väntas Olaf Scholz, borgmästare i Hamburg och tilltänkt som ny finansminister, leda partiet under en övergångsperiod.

Den nya ledarduon måste inte bara blidka gräsrötterna om att ge grönt ljus åt deras regeringsprojekt. De måste också bevisa att de står för förnyelse och den nya politiska stil som väljarna utlovats. Det lär bli lättare sagt än gjort. 

Uppgifter om hur det maktskiftet gått till har rört upp en kritikstorm. Redan i januari ska Andrea Nahles och Martin Schulz ha gjort upp om makten mellan fyra ögon, enligt samstämmiga uppgifter i tyska medier. Det rimmar illa med löftena om att stå för transparens och en ny politisk kultur. 

– En ensam kandidat som vinkas igenom utan diskussion är inte ett uttryck för en nystart, sade Simone Lange på tisdagen. 

Hon är borgmästare i Flensburg och meddelade överraskande att hon tänker ställa upp som motkandidat.

Lange anses ha liten chans att vinna över Nahles, men hennes klagomål sammanfattar den kritik som bubblar inom partiet. Det lär dröja innan den tystnar. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.