Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

SPD-toppen Martin Schulz vill ha Europas förenta stater

Berlin. De tyska Socialdemokraternas ledare ber om ursäkt för det dåliga valresultatet – och vädjar om att få fortsätta som SPD:s ledare. Han pläderar också för ett Europas förenta stater.

Det var en lika självkritisk som kamplysten Martin Schulz som på torsdagen klev upp i talarstolen i en mässhall i Berlin. 

Målet: att övertala partiet att ge honom förnyat förtroende att fortsätta leda det krisande partiet, samt staka ut en väg för framtiden. 

SPD-toppen inledde personligt med att be om ursäkt för valnederlaget och de tre förlorade delstatsvalen under året.  

– Det är inte lätt att stå här, efter ett sådant här år, sade Martin Schulz dystert.

– Jag vet hur besvikna, ja arga, många människor är som satt ett stort hopp till mig och till partiet. 

Läs mer: Stridigheter väntar när de tyska Socialdemokraterna samlas för partidagar

I över en timme lade Martin Schulz fram sin vision om en socialdemokrati för framtiden. Han avhandlade vitt skilda ämnen så som sexism, miljöpolitik, integration, arbetsrätt och utbildningsfrågor, men passade också på att kasta in en brandfackla i debatten om EU:s framtid. Målet är att EU senast år 2025 ska omformas till ett Europas förenta stater med en gemensam konstitution. 

– De EU-medlemmar som inte vill vara med får lämna EU, sade Schulz.

Uttalandet väcker en rad frågor och lär leda till diskussioner. 

I den brännande regeringsfrågan vädjade han till partiet om att rösta ja till att inleda förutsättningslösa samtal med förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater CDU/CSU. Men han underströk återigen att ett "ja" inte automatiskt innebär att partiet sätter sig i en ny koalitionsregering. Devisen: att hålla alla dörrar öppna. 

– Vi ska inte regera till vilket pris som helst. Men vi kan heller inte säga nej till att regera till vilket pris som helst, dundrade Schulz och drog hem stora applåder.

Senare på kvällen röstade delegaterna om regeringsfrågan, och sa ja till koalitionsförhandlingar. Den splittrar partiet i två falanger: å ena sidan de som ser en ny regeringskoalition som en möjlighet att få igenom socialdemokratisk politi. Å andra de som fruktar att ännu en regeringsperiod i Angela Merkels skugga skulle hota SPD:s existens. 

Till de mest högljudda kritikerna hör ungdomsförbundet Jusos som dragit igång kampanjen #NoGroKo - nej till en stor koalition. 

– Det är jätteviktigt för vår demokrati att vi inte får en ny stor koalition. Partierna måste kunna positionera sig tydligare så att väljarna vad som skiljer ut oss från de andra, säger Katharina Andres, vice ordförande för Jusos. 

Hon delar ut röda pins och tygkassar med nej-kampanjens slogan för att övertyga delegaterna. 

– Jag förstår att Martin Schulz inte har det lätt just nu. Men det hade varit bättre om han hållit fast i sitt nej till att sätta sig i en regering, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.