Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spektakulart-vattenfall-flodade-uppat/

Världen

Spektakulärt vattenfall flödade uppåt

00:38. Starka vindar fick det 30 meter höga vattenfallet Kinder Downfall i brittiska Derbyshire att flöda uppåt.

Besökare i brittiska Derbyshire fick en oväntad syn när de beskådade ett vattenfall i trakten. I stället för att dras ner av gravitationen kastades vattenmassorna upp i luften.

Orsaken: Väldigt kraftiga vindar.

Det 30 meter höga vattenfallet Kinder Downfall i Peak District är ett känt landsmärke för lokalborna. Men i förra veckan möttes de av en märklig syn.

– Att se vattenfallet blåsa uppåt var riktigt spännande. Jag har varit där ett antal gånger när det har blåst kraftigt men det här var det mest spektakulära jag sett, säger Helen Gant, en lokal klättrare, till BBC.

Kinder Downfall, som under kalla vintrar även är en populär destination för isklättrare, har tidigare uppmärksammats för sitt bakåtsträvande vattenfall – men sällan så tydligt som denna gång. De starka vindarna berodde på stormen Ciara, som drog fram över norra Europa i förra veckan.

Även på Irland uppmärksammas ett vattenfall där kraftiga vindar har fått vattenmassorna att trotsa gravitationen: Det är The Devil’s Chimney i Sligo, en ort i nordvästra Irland, som fångats på film.

Vattenfallet i Sligo filmades under lördagen (15 februari). Att vattenmassorna kastades bakåt beror på stormen Dennis, som rör sig mot de norra delarna av Storbritannien och som väntas nå Västsverige under söndagen.