Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Spion kan ha dödat sig själv i väska

Ombedd av polisen försökte en yogaspecialist över 100 gånger att krypa in i en sportbag och dra igen blixtlåset. Trots att det bisarra experimentet misslyckades utesluter man inte att den brittiske underrättelseagenten Gareth Williams, 31, klarade av samma sak.
 

Gareth Williams jobbade som kodknäckare för en myndighet underställd Storbritanniens underrättelsetjänst, Secret Intelligence Service (ofta förkortad SIS eller MI6). Den 23 augusti 2010 hittades han död i sin lägenhet i centrala London.

Hans förruttnade kvarlevor låg i en röd North Face-bag i badkaret.

Spekulationerna i Storbritannien tog genast fart när det stod klart att det rörde sig om en medarbetare på hemliga MI6: Var det självmord? Mord? Var Gareth Williams en spion som likviderats av en främmande makt? Eller var det en sexlek som spårat ur?

Att Gareth Williams på egen hand skulle ha lyckats krypa in i bagen – den mäter 81 gånger 48 centimeter – och dessutom dra igen dragkedjan föreföll omöjligt. Polisen inledde därför en mordutredning.

För att undersöka om det var möjligt att stänga in sig i en bag av motsvarande storlek lät man yogaexperten William MacKay och en assistent till honom försöka. Rekonstruktionen filmades och spelades upp på en rättsläkarstation i veckan. Den visar hur assistenten misslyckas med den "frustrerande, knepiga" uppgiften.Trots det utesluter inte William MacKay att Gareth Williams lyckades med akrobatnumret.

– Jag skulle inte säga att det är omöjligt. Det finns människor som kan göra häpnadsväckande saker och Williams kan mycket väl ha varit en av dessa personer, sade William MacKay till rättsläkarna.

Den vige assistenten, som var ungefär lika lång och hade samma kroppsbyggnad som Gareth Williams, hade inte några större problem med att krypa ihop i den förhållandevis lilla väskan. Det var dragkedjan som ställde till det.

Gareth Williams beskrivs i brittiska medier som fanatisk gymbesökare, cyklist och bergsklättrare. Hans familj tror att han hade varit död i nio dagar när han hittades naken i väskan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.