Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Spionanklagad norrman blir inte benådad under fotbolls-VM

Norrmannen Frode Berg sitter häktad i högsäkerhetsfängelset Lefortovo.
Norrmannen Frode Berg sitter häktad i högsäkerhetsfängelset Lefortovo. Foto: Pavel Golovkin/AP

Den av Ryssland spionanklagade norrmannen Frode Berg har suttit häktad i ryskt fängelse sedan december, och hoppades på att bli benådad i samband med fotbolls-VM. I maj omhäktades han till augusti och nu har han fått avslag på sin överklagan. Frode Bergs ryska advokat tror nu att han kan sitta fängslad till minst jul, enligt den norska tidningen Aftenposten. 

Tidningen skriver att det bara tog några minuter för en rysk domare att behandla och avslå överklagan. Berg ska inte ha fått någon förklaring till beslutet. 

Den 62-årige norrmannen kommer nu att sitta häktad i ryskt fängelse till åtminstone augusti. Hans ryske advokat Ilja Novikov tror dock att det kan bli ännu längre. 

– De säger till Berg att han inte kan räkna med att komma hem i år, säger Novikov till Aftenposten. 

Tidningen listar upp tre anledningar till varför det kan ta sådan tid för Berg att eventuellt bli frisläppt. 

• Den ryska underrättelsetjänsten FSB har ännu inte slutfört undersökningen.

• Ärendet har fått en ny åklagare, vilket inte ger några indikationer på en snabb prövning. 

• FSB insisterar fortfarande på mycket strikta förvaringsvillkor, med stora restriktioner för kontakt med familjen.

Förhoppningen om att bli benådad i samband med fotbolls-VM har alltså grusats för Frode Berg. Hans ryske advokat trodde att det skulle gå i samband med det stora idrottsevenemanget.

– Jag anser att ryska myndigheter är ganska känsliga för sportarrangemang på toppnivå som de är värdar för. Det är viktigt för dem vilka statsledare som kommer på besök och vilka som inte gör det, och om de norska myndigheterna kunde komma överens om utlämningen av Frode Berg under ett VM-besök från en högt stående politisk ledare, så tror jag att det kan vara en lösning, sade Ilja Novikov till norska tidningen Verdens Gang tidigare i år. 

Berg, som är en pensionerad gränsvakt, greps i Moskva i december i fjol. Han anklagas för spioneri och bar två dokument och 3.000 euro i kontanter i samband med gripandet. Ryska myndigheter hävdar att pengarna skulle överlämnas till en kontakt, som erbjöd uppgifter om ryska flottan.

Han har tidigare erkänt att han har agerat på uppdrag av Norges underrättelsetjänst men att han känner sig lurad. 

Frode Berg riskerar mellan 10 och 20 års fängelse. Han har suttit häktad i högsäkerhetsfängelset Lefortovo sedan december och enligt rysk lag kan han sitta häktad i upp till 18 månader. Därmed kan en rättegång dröja ända fram till nästa vår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.