Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Spionanklagade norrmannen fick avslag på överklagan

Frode Berg under en domstolsförhandling i Moskva tidigare i år. Arkivbild.
Frode Berg under en domstolsförhandling i Moskva tidigare i år. Arkivbild. Foto: Yusuf Maydunov/AP

Den spionanklagade norrmannen Frode Berg har suttit fängslad i Moskva sedan december förra året. Under tisdagen avslog domstolen hans överklagan.

Den 62 år gamla pensionären Frode Berg från norska Kirkenes greps av ryska säkerhetspolisen FSB i Moskva den 5 december förra året.

Han är misstänkt för spioneri, eftersom han hade två dokument och 3.000 euro i kontanter på sig vid gripandet.

Sedan december har han suttit fängslad i Moskva och även isolerats från omvärlden. Han har fått ha knapphändig kontakt med sin familj och kommunikationen med omvärlden har skett främst via hans ryska advokat.

Läs mer: Jag beskylls för något jag inte gjort 

På tisdagen beslutade rysk domstol att ge avslag på hans överklagande om att få bättre förhållanden i fängelset.

– Frode Berg kommer att sitta i förvar till maj. På grund av hans ålder och hälsa bad jag rätten om att släppa Frode Berg fri mot en garanti på 100.000 euro, men det avslog rätten. Den här pengasumman finns inte nu, men det är möjligt att samla in den, säger Frode Bergs ryska advokat Ilja Novikov till norska NRK.

Han är inte överraskad över utfallet eftersom det är praxis i Ryssland att spionanklagade sitter i förvar fram till åtal väcks eller läggs ned.

– Jag ville använda möjligheten till att försöka få ut Berg från fängelset, säger Ilja Novikov till NRK.

Läs mer: Norrmannens öde skakar om Kirkenes  

 Samtidigt är han inte allt för optimistisk över utsikterna att få Frode Berg fri till maj.

– Jag tror att FSB behöver en ny utredningsperiod efter femte maj. Då kommer inte utredningen vara färdig innan sommaren. Jag tror att det här fallet kommer sluta med en dom i domstolen i Moskva. Min erfarenhet är att frågan om spionutväxling kommer upp först efter en dom, säger Ilja Novikov till den norska tidningen Aftenposten.

Läs mer: Norrmannens advokat tror på diplomatisk lösning 

Samtidigt har en annan händelse satt ljuset på Rysslands spioneriverksamhet. För drygt en vecka sedan hittades den tidigare ryska spionen Sergej Skripal och hans dotter medvetslösa på en bänk i Salisbury i Storbritannien. Storbritanniens premiärminister Theresa May pekade ut Ryssland för inblandning i mordförsöken.

– Även om Norge inte är direkt involverat i den här saken mellan Ryssland och Storbritannien, ser vi ofta att det här framställs som att väst är ute efter Ryssland. Å andra sidan kan Ryssland få behov av att visa att man i varje fall bygger broar till något västligt land. Då kan Frode Bergs fall bli en bra chans till att visa välvilja och inte ödelägga alla förbindelser med väst, säger Ilja Novikov till Aftenposten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.