Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Spionanklagade norrmannens advokat: Han hade inga hemliga dokument

Frode Berg sitter fängslad i Moskva anklagad för spionage. Arkivbild.
Frode Berg sitter fängslad i Moskva anklagad för spionage. Arkivbild. Other: Privat/NTB Scanpix

För första gången på 17 dagar fick den spionanklagade norrmannen Frode Berg under fredagen träffa sin ryska advokat i fängelset i Moskva.

– Berg träffade inga misstänka personer då han var i Moskva, säger advokaten Ilja Novikov till den norska tidningen Aftenposten.

Norrmannen Frode Berg har suttit häktad i den ryska huvudstaden Moskva sedan 5 december förra året, anklagad för spioneri.

Han arbetade tidigare som gränsvakt i norska Kirkenes och hade vid gripandet på sig två dokument och 3.000 euro i kontanter från två norska medborgare som skulle lämnas över till en person i Moskva.

Läs mer: Norsk spionanklagad man kan hamna i Sibirien 

Enligt Ryska federationens federala säkerhetstjänst, FSB, hade Frode Berg gripits ”på bar gärning” då han lämnade över dokumenten – något som advokaten Ilja Novikov uppger inte stämmer.

– Enligt FSB:s version har Frode Berg uteslutande skickat pengar som skulle vara en belöning till ryska medborgare som skickade pengar till Norge. FSB påstår heller inte att han tagit emot hemliga dokument. De hävdar att han var en kurir som arbetade genom att resa från Norge till Ryssland. Berg träffade inga misstänka personer då han var i Moskva, säger advokaten Ilja Novikov till den norska tidningen Aftenposten.

Läs mer: Norsk spionanklagad: Jag blev lurad i fälla 

Fram till i fredags har åtalet inte varit publikt och det är först nu som advokaten och Frode Berg fått möjlighet att se underlaget till att han häktats. Nu kräver Ilja Novikov att nästa domstolsförhandling, som är satt till den 23 januari, sker inför öppna dörrar.

– Domstolen och FSB har ingen anledning till att hålla mötet bakom stängda dörrar. I domstolens beslut rörande att inleda åtalet mot Berg framgår att Berg själv inte har någon kännedom om några militära hemligheter, säger Ilja Novikov till tidningen.

Läs mer: Norsk man misstänkt för spioneri i Ryssland 

Men det är fortfarande flera detaljer som är oklara, bland annat vilka de två norska medborgarna är som gav Frode Berg kuriruppdraget. Den informationen har bara Frode Bergs norska advokat fått tillgång till än så länge.

Tiden i Lefortovofängelset i Moskva har varit hård för Frode Berg, enligt hans advokat. Förutom ett kort möte mellan de båda den 26 december har Frode Berg inte fått tala med sin advokat.

– Det har varit några väldigt tunga veckor för Berg. I praktiken kan han inte kommunicera med någon. Han har heller inte fått prata med sin familj, säger Ilja Novikov till Aftenposten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.