Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spionanklagelser-okar-spanningen-mellan-kina-och-kanada/

Världen

Spionanklagelser ökar spänningen mellan Kina och Kanada

En demonstrant kräver att de två kanadensiska medborgarna, Michael Spavor och Michael Kovrig, frisläpps. De två greps i Kina i december förra året. Foto: Jason Redmond/AFP

De två kanadensiska medborgare som greps strax efter att Huaweis finanschef Meng Wanzhou frihetsberövades i Kanada är nu formellt häktade misstänkta för spioneri. 

– Oacceptabelt, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Rätta artikel

Spänningen i förhållandet mellan Kanada tilltar i styrka. I veckan meddelade Kina att de två kanadensiska medborgare som varit frihetsberövade sedan slutet av förra året nu formellt har häktats. Det handlar om den tidigare diplomaten Michael Kovrig och Michael Spavor, konsult som jobbat med relationerna till Nordkorea.

Båda anklagas för att ha stulit statshemligheter för att dela med sig av till utländsk makt.

Men de flesta bedömare ser deras häktning som en del av ett större spel. Kovrig och Spavor greps bara några dagar efter att den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou, tillika dotter till Huaweis grundare, på uppmaning av USA greps i Kanada. Wanzhou anklagades bland annat för att ha brutit mot USA:s sanktionsregler mot Iran.

Kort efter hennes gripande omvandlades dessutom kanadensaren Robert Lloyd Schellenbergs 15-åriga fängelsestraff för knarksmuggling i Kina till dödsdom.

– Det är knappast någon tvekan om att arresteringarna av de två kanadensarna och dödsdomen är en vedergällning mot Kanada för att Meng Wanzhou anhölls, sade Lars Ellström, Kinavetare som tidigare bland annat varit kulturattaché i Peking, till DN då.

Att de två kanadensarna nu formellt häktas ökar sannolikheten att de kommer att åtalas. Beslutet kritiseras hårt i Kanada. Oacceptabelt, kommenterade premiärminister Justin Trudeau och menade att beslutet endast är politiskt. 

– Den kinesiska regeringen följer inte samma typ av regler som den stora majoriteten demokratier gör, sade Trudeau, enligt South China Morningpost.

Kritik riktas mot behandlingen av kanadensarna. Det är oklart var de befinner sig, de nekas träffa advokater och familj. Diplomater tillåts besöka dem en gång i månaden. 

Deras belägenhet står i bjärt kontrast till Meng Wanzhous. Hon sitter i husarrest i sin rymliga villa med sex sovrum i Vancouver. Med en gps runt vristen kan hon röra sig fritt i staden i väntan på beslut om hon ska utlämnas till USA.

Bråket har även påverkat den ekonomiska relationen mellan Kina och Kanada. Sedan Meng Wanzhou frihetsberövades har Kina strypt importen av rapsolja från Kanada. En import som förra året uppgick till ett värde på runt 25 miljarder kronor. Även andra kanadensiska företag har uppgett att de fått svårare att verka i Kina.

Som ett moln över hela konflikten hänger USA:s allt tuffare tag mot Kina och Huawei. I veckan skrev president Donald Trump under ett dekret som förbjuder amerikanska telebolag att installera utrustning tillverkad i utlandet och som kan riskera nationell säkerhet. En åtgärd som de flesta tolkade som riktad mot Huawei.

Samtidigt hävdar Kina att häktningen av Wangzhou är politisk och att Huawei endast verkar på affärsmässiga grunder.