Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Spionchefer: Ryssland försöker påverka USA-valet 2018

Other: Pat Wellenbach/AP

Ryssland kommer att försöka påverka USA:s mellanårsval senare i år, enligt sex chefer för amerikanska spionorganisationer som frågades ut på tisdagen. 

Samtidigt fick president Donald Trump kritik för att inte göra nog åt situationen.

Den årliga utfrågningen i den amerikanska senaten förde återigen upp frågan om Rysslands försök att påverka den amerikanska demokratin och dess valsystem på agendan. Samtidigt ledde utfrågningen till skarp kritik mot hur USA:s president Donald Trump har hanterat Rysslandsfrågan, rapporterar Washington Post.

– Det finns inga tvivel om att Ryssland ser sina tidigare ansträngningar som en succé, sade Daniel Coats, USA:s nationella underrättelsechef, under tisdagens utfrågning.

Han syftade på de försök som Ryssland uppges ha gjort att påverka det amerikanska presidentvalet 2016, och som FBI, CIA och NSA tillsammans i en rapport i januari 2017 beskrev. Rysslands förhoppning ska då ha varit att få Donald Trump vald som USA:s president, vilket DN rapporterade om.

Nästa mål är det mellanårsval, då ledamöterna i representanthuset och ungefär en tredjedel av senatorerna ska väljas om, som infaller under hösten. Daniel Coats sade att detta val är ”ännu en möjlighet att genomföra en attack”, enligt tidningen. 

CIA-chefen Mike Pompeo höll med om Daniel Coats slutsats, och han menade att han ”förväntade” sig att Ryssland kommer att försöka påverka det kommande valet. 

USA:s president Donald Trump fick samtidigt skarp kritik för sitt sätt att förhålla sig till Rysslandsfrågan. Demokraten Mark R Warner, kommitténs viceordförande, klandrade presidenten för att inte vidta några åtgärder för att förbereda landet på ett sådant försökt till påverkan från Ryssland. 

– Missta er inte: Det här hotet började inte 2016, och det kommer sannerligen inte att sluta med det valet. Vad vi ser är ett pågående angrepp från Ryssland med målet att försöka underminera våra demokratiska institutioner, och de kommer att fortsätta med sina angrepp, sade han under utfrågningen. 

Mark R Warner kritiserade vidare Donald Trump för hans position i frågan, där han tidigare har gjort sig känd för att förneka att Ryssland skulle ha varit något hot mot den amerikanska demokratin: I november 2017 yttrade Donald Trump att han litade på Vladimir Putin när han förnekade rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, vilket DN rapporterade om. Samtidigt har de amerikanska underrättelsetjänsterna konsekvent pekat på sådan inblandning från Ryssland.

– Trots allt detta förnekar presidenten otroligt nog hotet som Ryssland innebär. Han ökade inte sanktionerna mot Ryssland när han hade chansen. Han twittrade inte ens om det. Det här hotet kräver ett enat svar från regeringen, och det kräver ledarskap från toppen, sade Mark R Warner vidare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.