Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 04:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spiondomd-norrman-slappt-av-ryssland/

Världen

Spiondömd norrman släppt av Ryssland

Norske Frode Berg greps i Moskva i december 2017 och dömdes i år till 14 års fängelse för spioneri. Foto: Maxim Shipenkov/EPA/TT

Litauens president Gitanas Nauseda benådade först två ryska medborgare som suttit fängslade i landet anklagade för spionage.

Sedan kom beskedet om att ett fångutbyte gjorts mellan Litauen, Ryssland och Norge – vars statsminister Erna Solberg är nöjd.

DN-TT Text

Enligt litauiska myndigheter överlämnades de två ryska och de två litauiska medborgarna till respektive länder vid gränsen på fredagen.

Den 64-årige norrmannen Frode Berg, som fängslats i Ryssland för spioneri, fördes inom ramen för samma överenskommelse till den norska ambassaden i Litauens huvudstad Vilnius.

– Vi är glada över att Frode Berg nu kommer hem till Norge, som en fri man. Jag vill tacka litauiska myndigheter för samarbetet och för den insats de har gjort för att få Berg fri, säger Norges statsminister Erna Solberg enligt nyhetsbyrån NTB.

Frode Berg greps i Moskva i december 2017 och dömdes i april i år till 14 års fängelse för spioneri. Han nekade till anklagelserna men har erkänt kontakter med norsk underrättelsetjänst.

– Tiden i fängelset har varit en stor belastning för Frode Berg och hans närmaste. Vi är glada över att han nu kan återförenas med sin familj. Vi har arbetat systematiskt för att få hem Frode Berg ända sedan han blev gripen, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide.

De båda ryska männen, Nikolaj Filiptsjenko och Sergej Moisejenko, dömdes 2017 i EU- och Natolandet Litauen och benådas på fredagen i linje med nya lagar om spionutbyte, enligt presidentens kansli.

När det beskedet kom klargjorde Sergej Narysjkin, chefen för den ryska underrättelsetjänsten SVR – som sköter landets spioneri utomlands – att Ryssland ska svara på benådningen.

Enligt litauiska källor arbetade Filiptsjenko för den ryska underrättelsetjänsten FSB och han försökte rekrytera spioner i Litauen. Ryssen dömdes 2017 till tio års fängelse och han överklagade inte domen.

Moisejenko dömdes samma år mot sitt nekande till tio och ett halvt års fängelse, för att ha rekryterat en litauisk armékapten.

Det är alltså även två litauiska medborgare som ingick i fångutbytet.

De två litauerna dömdes i Ryssland efter anklagelser om att för Litauens räkning ha tagit reda på ryska militära hemligheter.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt