Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Spionerade med drönare – bötfälls

Antalet privatägda drönare ökar snabbt – på bilden: en kameraförsedd drönare flyger över Oslo.
Antalet privatägda drönare ökar snabbt – på bilden: en kameraförsedd drönare flyger över Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Antalet privatägda drönare ökar snabbt. Men det har sina risker att flyga fjärrstyrda farkoster utan tillstånd, har en dansk nu fått erfara.

Vejle-bon är den förste i Danmark som döms för att ha spionerat på grannar via en kameraförsedd drönare.

– Det blev 3.500 kronor i böter för otillåten flygning, säger Keld Zülow vid danska Trafikstyrelsen till Jyllands-Posten.

Att köra fjärrstyrd drönare i liten skala kräver inget tillstånd i Danmark.

Att flyga omkring och filma i tätbebyggda områden är en annan sak. Men liksom i Sverige säljs apparaterna i rasande fart, och mörkertalet vad gäller otillåten flygverksamhet antas vara mycket stort.

Även kriminella lockas av tekniken. Langare på Christiania använder regelbundet drönare för att kunna upptäcka polisrazzior i god tid, uppger Köpenhamnspolisen enligt Jyllands-Posten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.