Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/spionvalen-tranad-till-att-hjalpa-barn/

Världen

"Spionvalen" tränad till att hjälpa barn

00:47. Vitvalen hade ett sele runt kroppen med texten ”Utrustning från St. Petersburg”

I slutet av april gjorde norska fiskare en ny bekantskap när en vitval började söka deras uppmärksamhet. Nu börjar mysteriet med valen, som tycker om att leka apport, att klarna.

Rätta artikel

Den sällskapssjuka vitvalen som simmade in i norska Finnmark blev snabbt anklagad för att vara spion, upptränad av den ryska marinen. Nu har det visat sig att det troligtvis rör sig om en "terapival" som rymt från en anläggning i Ryssland, på gränsen mellan Murmansk och Karelen, skriver norska Fiskeribladet. Tidningen uppmärksammade den tama valen redan 2008. Reportaget handlade då om hur den tränade valen hjälpte ryska barn som mår psykiskt dåligt.

– Vi har tänkt på spionage och krig, men så är det bara en val som vill att vi mår bra. Den är till och med tränad för att kela med oss. Helt fantastiskt, säger Jørgen Ree Wiig, inspektör vid det norska Fiskeridirektoratet till tidningen.

”Spionvalen” är tränad att hjälpa ryska barn som mår psykiskt dåligt. Foto: Joergen Ree Wiig/AP

Om det nu är samma val som i Fiskeribladets reportage, så har den tagits om hand av människor sedan 16 år tillbaka efter att den blivit attackerad av sjölejon. I Norge fick vitvalen snabbt namnet Hvaldimir, men ska egentligen heta Semjon. Att den bar en sele när den simmade in i den norska viken för att låta sig klappas förklaras av att den brukar dra mindre båtar med barn på anläggningen, där den troligtvis alltså hör hemma.

Norska myndigheter har inte blivit kontaktade av Ryssland och nu finns det planer på att flytta den sociala valen till ett vitvalsreservat på Island rapporterar NRK.

Läs mer: Vitval misstänks för spioneri