Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/splittrat-spanien-gar-till-val-politiker-har-levt-ljuva-livet-pa-var-bekostnad/

Världen

Splittrat Spanien går till val: ”Politiker har levt ljuva livet på vår bekostnad”

01:44. Minst fem partier slåss om väljarnas förtroende i dag. Det regerande socialistpartiet är favorittippat men inget block lär få egen majoritet.

LAS ROZAS, MADRID. I en stämning av splittring, oro och osäkerhet gick Spanien till val på söndagen. 

Det trygga och förutsägbara tvåpartisystem som gav landet stabilitet under demokratins första fyrtio år är borta, och en allt större skara partier rycker och sliter i väljarna.

Rätta artikel

I vallokal nummer 6 i Madrid-förstaden Las Rozas var fem olika partiers representanter i farten. Ingen valpropaganda är tillåten, men de spontana samtalen med väljarna halkade ideligen in på politiska spår. DN:s utsände uppsnappade ett samtal mellan en väljare och en aktivist från högerpartiet Partido Popular (PP), om det förargliga i att högerextrema Vox nu jagar väljare på PP:s territorium.

Bild 1 av 4 Santiago Abascal, partiledare för högerextrema Vox, röstar i en vallokal i Madrid.
Foto: Andrea Comas/AP
Bild 2 av 4 Maica Rodrivilla, ekonom.
Foto: Nathan Shachar
Bild 3 av 4 Beatriz, 42, advokat, skall rösta på Vox.
Foto: Nathan Shachar
Bild 4 av 4 Juan Cabrera, 55, sitter i kommunfullmäktige som ledamot för högerpartiet Partido Popular.
Foto: Nathan Shachar

Beatriz, 42-årig advokat, är en av de ortsbor som migrerat från PP till Vox. Hon säger till DN:

– Vi har händerna fulla med problem. Den eviga arbetslösheten, låsningen i Katalonien, skolan som lär barnen dumheter. Varken PP eller socialisterna i PSOE har några idéer längre.

Lika orolig som Beatriz är den 76-årige prästen Javier Legarra, men av motsatta skäl:

– Den här radikaliseringen som Vox står för är alldeles onödig. Vi har det bra och folk förstår inte att värdera detta att vi hållit fred i politiken i fyrtio år. De har glömt inbördeskriget, där en miljon spanjorer dog för att några extremistpartier till höger och till vänster på rent okynne hettade upp stämningen!

Javier Legarra, 76, präst. Foto: Nathan Shachar

Las Rozas, med dess hundratusen invånare är en av Madrids mest välmående randkommuner, men det är just i sådana områden som vänsterradikala Podemos brukar göra bra ifrån sig. Maica Rodrivilla, 53, ekonom och trädgårdsplanerare är partiets representant vid valbordet. Olof Palme är hennes idol, säger hon.

– Spaniens gissel är korruptionen. Här betalar vi höga skatter, men hela tiden får vi veta att politiker levt ljuva livet på vår bekostnad. Sen finns det inget över till vanligt folk. Ett annat problem är storföretagen, som alltid får som de vill, säger Maica Rodrivilla till DN.

Juan Cabrera, 52, sitter i Las Rozas kommunstyrelse för högerpartiet PP. Han vill inte kritisera konkurrerande Vox och säger att det nu gäller att ena spanjorerna. Hela Spanien, säger han, borde lära av hur högern ryckt upp skolsystemet i Las Rozas:

– Det här är en ung kommun, över en fjärdedel av invånarna är skolbarn. Vi ligger mycket bra framme i mätningarna.

DN: Men det här är en rik kommun. 

– Ja, men vi lägger inte mer pengar än andra på våra barn. Disciplin och trivsel är nyckeln till goda skolresultat. Se på Finland!

Läs mer: Nathan Shachar: Risk för dödläge efter valet