Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spökstaden som blev kvar efter OS i Brasilien

Simhallen där Sarah Sjöström tog guld, silver och brons inför fullsatta läktare skulle byggas om till en skola efter OS. Så blev det inte. I dag står arenan fallfärdig och det stillastående sörjiga vattnet är en perfekt plats för zikamyggan att lägga sina ägg.
Simhallen där Sarah Sjöström tog guld, silver och brons inför fullsatta läktare skulle byggas om till en skola efter OS. Så blev det inte. I dag står arenan fallfärdig och det stillastående sörjiga vattnet är en perfekt plats för zikamyggan att lägga sina ägg. Foto: Dado Galdieri

För ett år sedan invigdes OS i Rio de Janeiro med ett färgsprakande fyrverkeri på fotbollsarenan Maracanã. Tanken var att OS-festen skulle bli en nytändning för Brasiliens mest kända stad. I stället blev den starten på den värsta ekonomiska nedgången på flera decennier.

En ensam vakt under ett solskydd är det enda som möter besökarna som ska in på det före detta OS-området. Det är söndag och Parque Olímpico borde varit fullt med flanörer. I stället är det endast ett fåtal familjer på det enorma området.

— Folk tror att det är farligt här. Polisen får ju inte längre ut sina löner. Men vårt privata vaktbolag håller rånarna borta, säger vakten.

En familj kommer cyklande över OS-torget som binder samman de åtta arenorna som kostade sex miljarder kronor att bygga.

— Ibland arrangeras något mästerskap här. Men mest står arenorna tomma. På vardagarna är området stängt, säger vakten.

Det enda folklivet är ett gäng japanska män i kostymer som är på besök i OS-byn för att lära sig av Rios erfarenheter inför OS i Tokyo 2020.

Foto: Dado Galdieri

Museu de Amanhã, morgondagens museum, är ett uppskattat arv efter OS. Museet lockar varje dag tiotusentals besökare.

Delegationen vandrar in på den olympiska tennisarenan, med plats för 10 000 åskådare, och kollar in en match i rullstolstennis som spelas inför tomma läktarna.

— Vi vill främst lära oss hur vi ska ta hand om arenorna efter OS, säger den japanske idrottsministern Ryosei Tanaka till DN.

Han berömmer Brasilien som bildat en statlig myndighet som har hand om underhållet av tre av de åtta OS-arenorna.

— Det är viktigt att arenorna inte överges efteråt, säger den japanske idrottsministern.

Vi vill främst lära oss hur vi ska ta hand om arenorna efter OS.

I Rio överskreds budgeten till den grad att delstaten kollapsade så fort OS-elden släktes. Poliser, lärare och sjuksköterskor får inte ut sina löner i tid och kriminaliteten har skjutit i höjden. Sedan årsskiftet har kokain- kartellerna dödat 90 poliser och åter tagit kontroll över stadens favelor. Många oskyldiga har dött när de hamnat i vägen för skottlossning mellan ligorna och polisen.

— Något sådant fasar vi inte för i Japan. Tokyo är en säker stad och kommer inte påverkas negativt av spelen, säger Ryosei Tanaka.

Läs mer: Studenter flyr Brasiliens universitet

Inför OS i Rio skröt kommunen om att två av arenorna skulle monteras ned och bli skolor när de olympiska spelen var över. Så blev det inte. En av de så kallade håll- bara arenorna är simhallen där Sarah Sjöström tog guld, silver och brons inför fullsatta läktare. I dag växer spindelnäten mellan plaststolarna och bassängen stinker av en brun 15 centimeter djup sörja på botten. Det stillastående vattnet är en perfekt plats för zikamyggan att lägga sina ägg.

— Det är äckligt att se. De struntar i allt, säger Sueli Ferreira dos Campos, 60 år.

Foto: Dado Galdieri
Inför OS i Tokyo 2020 har en japansk delegation besökt Rio för att lära sig av Brasiliens misstag. Foto: Dado Galdieri.

Hon bor i Vila Autodromo, en för detta favela som borgmästaren försökte riva inför OS 2016 eftersom den låg för nära den olympiska parken. Borgmästaren jagade iväg 480 familjer och rev deras hem, men ett tjugotal familjer vägrade att flytta. De har nu blivit internationellt kända som de första familjerna som en kommun inte lyckats vräka inför ett olympiskt spel. Familjerna som vägrade flytta har nu fått varsin villa på 60 kvadratmeter som byggdes där deras rivna kåkar tidigare låg.

— Vi bor i dag bättre än vi gjorde innan. Det lönade sig att protestera, säger Sueli.

Under de olympiska spelen gjorde hon och hennes familj om sin villa till en lunchrestaurang för de som jobbade på de olympiska spelen. Medan de som åt på pressområdets restaurang, som drevs av OS-generalens fru, i genomsnitt betalade 150 kronor för en lunch, sålde Sueli sin brasilianska husmanskost för 50 kronor.

Familjen fick ställa ut trädgårdsmöbler i trädgården för att alla skulle få plats.

— Vi hade så kul, säger Suelis dotter, 22-åriga Tamusa Ferreira dos Campos.

När de olympiska spelen var över renoverade familjen villan som kommunen gett dem och byggde en terrass med utomhusgrill. På golvet i villan satte familjens son blänkande marmorplattor och smyckade väggarna med gipsstuckatur. Köket moderniserades och badrummet fick högre standard än OS-hotell Marriott som ligger endast hundra meter från den före detta favelan. Fasaden målades lila.

— För oss var de olympiska spelen bra, men nu händer inte mycket. Jag är hantverkare och har inte haft ett uppdrag på ett år. Ingen bygger längre, säger sonen Fábio Ferreira dos Campos.

Foto: Dado Galdieri
Sueli Ferreira dos Campos vägrade flytta när de skulle bygga OS-arenorna. Protesten lönade sig. Hon har i dag fått ett nytt hus. Foto: Dado Galdieri.

Det värsta arvet efter de olympiska spelen är det ökande våldet.

Inför VM 2014 och OS 2016 satsade delstaten miljontals kronor på så kallade avväpningsenheter i favelorna.

Projektet slog väl ut och gjorde Rio till en av Brasiliens säkraste städer. Skottlossningar mellan polis och kokainkarteller uteblev och till och med antalet bilstölder minskade.

Ett år efter OS 2016 skjuter mordstatistiken åter i höjden och skottlossningar på Copacabana tillhör vardagen. Poliserna får inte längre ut sina löner och straffar samhället genom att inte sköta sina jobb. Det har även blivit vanligt med transportrån och inga avväpningsenheter fungerar längre.

För att stävja våldet har Brasiliens president Michel Temer gett klartecken till armén att invadera den före detta OS-staden. Längs de berömda strandpromenaderna patrullerar numera 10 000 elitsoldater med automatvapen, hjälm och svarta kängor. Vid infarten till staden står pansarvagnar.

— När jag använder termen krig gör jag det för att visa att vi är i Rio för att skapa fred och säkerhet. Stöter vi på en reaktion från de kriminella kommer vi inte att backa, sa Brasiliens försvarsminister, Raul Jungmann, när styrkan anlände i förra veckan.

Försvarsministern utesluter inte att armén invaderar ett antal favelor för att ge den organiserade brottsligheten mindre utrymme.

— Vi är här för att rädda liv, säger han.

Foto: Dado GaldieriEn pojke klättrar upp på en stege i favelan Vila Autodromo. I bakgrunden syns lyxhotellen som byggdes inför OS. Foto: Dado Galdieri.

En av få platser där det går att se ett positivt arv efter OS 2016 är i det gamla hamnområdet i centrala Rio. Motorvägen som tidigare skar genom området på pelare har grävts ned i en tunnel och de övergivna hamnmagasinen har blivit attraktiva utställningslokaler. På en före detta pir har den spanske arkitekten Santiago Calatrava, som skapade Turning Turso i Malmö, ritat upplevelsemuseet Museu de Amanhã, morgondagens museum. Museet har blivit en succé som varje dag lockar tiotusentals besökare och har livat upp det före detta nedgångna hamnområdet.

På torget utanför museet står så kallade Foods trucks och hela området trafikeras av luftkonditionerade spårvagnar. Ett nytt modernt konstmuseum på sex våningar ligger bredvid torget och en vacker boulevard har anlagts längs hamnen.

— Vi har vunnit en ny del av staden som tidigare inte användes, säger Amanda Mendonça.

Spelen kostade mycket att genomföra, men vi fick i alla fall detta underbara museum.

Hon kommer från förorten Santa Cruz och har tagit tunnelbanan in med familjen för att ta del av det nya Rio.

— Spelen kostade mycket att genomföra, men vi fick i alla fall detta underbara museum, säger hon och tittar på Calatravas byggnad som liknar en rymdfarkost i Rios hamn.

Foto: Dado Galdieri.

 Simhallen där Sarah Sjöström tog guld, silver och brons inför fullsatta läktare skulle byggas om till en skola efter OS. Så blev det inte. I dag står arenan fallfärdig och det stillastående sörjiga vattnet är en perfekt plats för zikamyggan att lägga sina ägg. Foto: Dado Galdieri.

Arvet efter OS.

Ett uppskattat arv efter OS 2016 är tunnelbanan som numera går ända från förorten i norr, genom centrum, till badorten Barra da Tijuca i söder utan att pendlarna behöver byta linje.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.