Sprängdådet som fick Danmark att införa gränskontroller mot Sverige
KÖPENHAMN/MALMÖ. Den 6 augusti sprängs det danska Skatteverkets fasad i luften.
Två svenska män från Skåne sitter häktade i Köpenhamn, misstänkta för dådet som i november blev droppen för Danmark.
– Vi inför gränskontroller mot Sverige – och det gör vi för att Danmark ska vara tryggt, sa statsminister Mette Frederiksen (S).
DN:s Emma Bouvin berättar om sprängdådet som gick över gränsen.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
PrenumereraLogga in
Bild 1 av 11Jens Norlunds gravida dotter var bara hundra meter från Skatteverket när explosionen detonerade. ”Hon ringde och sa att hon aldrig hade hört en lika hög smäll.”
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 11Sprängladdningen var av industriell styrka, samma typ som används för att spränga fram vägtunnlar, enligt dansk polis.
Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson/AP/TT
Bild 3 av 11”Det här får inte bli vardag i Danmark. Vi får inte vänja oss vid explosioner”, säger statsminister Mette Frederiksen (S) efter attentatet mot danska Skatteverket.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 11Pendlaren Letitzia Petruccis första tanke när hon hörde att även Danmark ska införa gränskontroller var ”SHIT!”.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 11Fackliga företrädaren Jens Norlund tittar ut över den demolerade huvudentrén vid Nordhavn. Han tycker att sprängningen har fått för stora konsekvenser och tror inte att gränskontroller hade kunnat hindra den.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 11När Öresundsbron fyllde 19 år den 1 juli i år hade över 114 miljoner fordonspassager gjorts sedan invigningen år 2000. En av dem var en vit Citroën Berlingo den 6 augusti.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 11Malmö är mer utsatt för skjutningar och sprängdåd än Köpenhamn. Bilden är från en skottlossning 11 november.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 11Fasaden på Skatteverksbyggnadens entré kommer inte vara återställd förrän i början av januari.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 11Mette Frederiksen (S) i Folketingssalen.
Foto: Anders Hansson, Anders Hansson
Bild 10 av 11Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill inte dra in i det ”kulturella fenomen” där man vill ”prata om andra länder på olika sätt”.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 11 av 11”Min 14-åriga dotter vill bo i Sverige, men när hon är äldre kanske jag flyttar tillbaka till Danmark. Det är svårt att bo i Malmö”, säger pendlaren Letitzia Petrucci.
Foto: Anders Hansson
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.