Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spretiga reaktioner på Syrizas seger

Efter vänsterpartiet Syrizas valseger i Grekland på söndagen varnar Storbritanniens premiärminister David Cameron för att den ekonomiska osäkerheten i Europa kommer att öka. Men han får mothugg från vänsterpolitiker inom EU.

"Det grekiska valet kommer att öka den ekonomiska osäkerheten i Europa. Därför måste Storbritannien hålla sig till sin plan för att leverera trygghet på hemmaplan", löd Camerons kommentar enligt hans officiella Twitterkonto.

Frankrikes socialistiske president Francois Hollande valde en mer diplomatisk linje gentemot den grekiska Vänsterpartiet Syriza och uttryckte sin "vilja att söka ett nära samarbete mellan våra båda länder för att gynna tillväxt och stabilitet i eurozonen, i den anda av framsteg, solidaritet och ansvarsfullhet som är hjärtat i de europeiska värderingar som vi delar".

Öppet positiva var tongångarna från det spanska vänsterpartiet Podemos, som senare i år hoppas kunna upprepa Syrizas bedrift i Spaniens val.

– Äntligen får grekerna en grekisk regering, och inte en som utsetts av Angela Merkel, sade Pablo Iglesias, partiledare för Podemos, som enligt de senaste opinionsundersökningarna kan bli Spaniens största parti.

Inga omedelbara kommentarer fanns att tillgå från den tyska regeringen och förbundskansler Angela Merkel, som av Syriza anklagats för att vara ansvarig för de avskydda besparingsprogrammen. Tidigare under söndagen sade ordföranden för den tyska centralbanken Bundesbank, Jens Weidmann att "Grekland behöver fortfarande ekonomiskt stöd och givetvis kan den sortens stödprogram bara genomföras om överenskommelser respekteras".

Från svensk sida säger finansminister Magdalena Andersson (S) att hon gläds mer åt att extremhögerpartiet Gyllene gryning inte gick så mycket framåt än åt Syrizas framgångar, när hon kommenterar valet i SVT:s Agenda. Hur reaktionerna blir hos euroländerna om Grekland vill omförhandla lånen återstår att se, enligt henne.

– Det inte är uppenbart att det är en enkel lösning för de andra euroländerna om grekerna inte skulle vara med i euron längre. Euroländerna har ju lånat ut i euro och om grekerna inte är med i euron kommer det vara svårt för dem att eventuellt betala tillbaka, säger hon i Agenda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.